Bij inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet en het besluit beslagvrije voet ontstaat dan een geactualiseerd besluit. Je kunt tot en met 3 april een reactie geven op internetconsultatie.nl op dit wijzigingsbesluit.
Het Besluit beslagvrije voet wijzigt in verband met de gewijzigde berekening van de beslagvrije voet en het treffen van nadere regels voor de ondersteuning bij de vaststelling van de beslagvrije voet.
Herleiding
Een goede en eenduidige vaststelling van de beslagvrije voet vraagt van beslagleggende partijen dat zij op een zelfde manier informatie met betrekking tot de leefsituatie en de hoogte van het inkomen uit de geleverde data herleiden. Ook wordt de grondslag van de rekentool uitgewerkt zodat er centraal voor de berekening van de beslagvrije voet noodzakelijke herleidingen kan plaatsvinden.
Dit wijzigingsbesluit vindt zijn oorsprong deels in kleinere aanpassingen binnen de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (WvBVV), deels in inzichten rond de herleiding van het belastbaar inkomen die tijdens de bouw van de rekenmodule zijn opgekomen en deels in de noodzaak om tot inregeling van een centrale rekenmodule te komen.
1 Meest recente inkomen
De WvBVV geeft aan dat voor de berekening van de beslagvrije voet gebruik moet worden gemaakt van het meest recente inkomen, tenzij uit de inkomensgegevens over de laatste vier maanden mocht blijken dat dit meest recente inkomen geen reële afspiegeling vormt van het belastbaar inkomen van betrokkene.
Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur (AMvB) moeten regels worden gesteld om te bepalen of het meest recente maandinkomen een reële afspiegeling vormt. De regels die hier betrekking op hebben, worden binnen dit wijzigingsbesluit herzien.
Belastbaar inkomen
Voor de berekening van het belastbaar inkomen wordt gebruikgemaakt van het loon
LB/PH. Op dit loon LB/PH wordt:
- een binnen het aangiftetijdvak uitbetaalde vakantiebijslag of extra periode salaris in mindering gebracht; en
- een reservering in verband met vakantiebijslag of extra periode salaris binnen het aangiftetijdvak erbij opgeteld.
Als het aangiftetijdvak niet gelijk is aan een maand, wordt de uitkomst naar een maandinkomen herleid.
Reële afspiegeling
Bij de beoordeling van de wet wordt alleen het belastbaar inkomen in de aangiftetijdvakken betrokken:
- die vallen binnen de laatste vier maanden gerekend vanaf de eerste dag van de maand van opvraag; en
- waarvan de aangiftetermijn op het moment van bevraging is verstreken.
Bij de beoordeling wordt per inkomstenverhouding het belastbaar inkomen over het meest recente aangiftetijdvak vergeleken met het gemiddeld belastbaar maandinkomen berekend op basis van het belastbaar inkomen over de aangiftetijdvakken.
Als het meest recente belastbaar maandinkomen afwijkt van het gemiddelde belastbaar maandinkomen, wordt het gemiddelde belastbaar maandinkomen gebruikt voor de berekening van de beslagvrije voet.
2 Herleiding netto-inkomen
Het netto-inkomen uit neveninkomsten van de schuldenaar en het inkomen van de partner worden, voor zover hier geen beslag op ligt, meegenomen in de berekening van de beslagvrije voet. Vaststelling van het netto-inkomen met data vanuit de polisadministratie vraagt echter om een specifieke herleiding. Deze herleiding wordt bij AMvB geregeld.
3 Woonlandfactor
Als iemand een vaste woon- of verblijfplaats in het buitenland heeft, moet de beslagvrije voet worden vermenigvuldigd met een bij of krachtens AMvB vast te stellen woonlandfactor. De wijziging van de grondslag wordt in dit wijzigingsbesluit verwerkt.
4 Modelmededeling
De beslagleggende partij moet de beslagvrije voet aan de schuldenaar meedelen. Streven is om te komen tot een mededeling die dezelfde vorm en inhoud heeft, ongeacht wie de beslagleggende partij is. In dat kader wordt bij of krachtens AMvB een modelmededeling vastgesteld.
5 Ondersteuning vaststelling
Bij (eerste) nota van wijziging bij de Verzamelwet SZW 2020 is een wettelijke grondslag opgenomen om een bestuursorgaan of instelling te belasten met de ondersteuning bij de vaststelling van de beslagvrije voet. Deze ondersteuning zal in hoofdzaak bestaan uit de berekening van de beslagvrije voet, en de daarvoor noodzakelijke gegevensverwerking.
In dit wijzigingsbesluit zijn de taken die samenhangen met de te bieden ondersteuning nader omschreven en worden de organisaties die belast zijn met deze ondersteuning benoemd. De Stichting Inlichtingenbureau (IB) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) zullen voor de daarmee samenhangende verwerking als verwerker optreden.
Wijziging Besluit beslagvrije voet op internetconsultatie.nl