Na overleg met sociale partners heeft de minister besloten een wachttijd van twee dagen in te voeren. Voor onwerkbaar weer wegens langdurige regen geldt een wachttijd van 19 dagen.
Na de wachtdagen geldt een uitzondering op de loondoorbetalingsplicht van de werkgever, waardoor met inachtneming van de betreffende cao een beroep op een WW-uitkering kan worden gedaan wegens buitengewone natuurlijke omstandigheden.
De wachttijd geldt vanaf 1 januari 2020, het moment waarop de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking treedt en de sectorfondsen zijn vervallen. Werkgevers moeten dagelijks een melding doen van het onwerkbare weer bij UWV.
UWV controleert aan de hand van KNMI-gegevens of de gemelde onwerkbare weersomstandigheden zich daadwerkelijk voordoen en zal op verzoek van de minister steekproefsgewijs controleren of er inderdaad geen werkzaamheden worden verricht.
De wachttijd wordt ingevoerd door middel van de Regeling onwerkbaar weer.
Wat betekent dit voor de werkgever?
Tijdens de wachtdagen betaalt de werkgever het loon door aan de werknemers. Nadat de wachtdagen zijn verstreken kan de werkgever aanspraak maken op WW voor werknemers bij onwerkbaar weer.
De werkgever moet vanaf 1 januari 2020 dagelijks melding doen aan het UWV van iedere dag waarop door buitengewone natuurlijke omstandigheden niet kan worden gewerkt.
De werkgever gebruikt daarvoor het door het UWV beschikbaar gestelde formulier. De melding moet in het geval van buitengewone natuurlijke omstandigheden waarvoor 2 wachtdagen gelden vóór 10:00 uur in de ochtend door UWV zijn ontvangen.
Let op: indien niet wordt voldaan aan bovengenoemde voorwaarden voor het doen van een melding is de werkgever verantwoordelijk voor het doorbetalen van het loon aan de werknemers.
Als de werkgever gebruik wil maken van deze regeling, moet hier een artikel over zijn opgenomen in de cao. Daarnaast moet vanaf 1 november 2020 in de cao gedefinieerd zijn welke weersomstandigheden voor toepassing van deze regeling in aanmerking komen.
Calamiteitenregeling
De aangekondigde Calamiteitenregeling, waarmee de regeling onwerkbaar weer wordt samengevoegd met de werktijdverkortingsregeling, kan nog niet in werking treden.
De Calamiteitenregeling beoogt de verschillen tussen beide regelingen weg te nemen en de handhaafbaarheid te verbeteren. Beide regelingen zien namelijk op het verstrekken van een WW-uitkering in geval van buitengewone niet-economische omstandigheden, maar verschillen behoorlijk in voorwaarden.
UWV heeft de beschikbare capaciteit nodig voor andere opdrachten, waaronder de uitvoering van de compensatie van de transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging, waardoor er op dit moment geen capaciteit beschikbaar is voor de invoering van de Calamiteitenregeling.
De Calamiteitenregeling kan daardoor niet eerder in werking treden dan in de winter van 2021-2022.
Wel is ervoor gekozen om voor de Regeling onwerkbaar weer een nog niet in werking getreden grondslag die voor de Calamiteitenregeling gecreëerd is in de Wet werk en zekerheid met ingang van 1 januari 2020 in werking te laten treden. Dit is gebeurd met ingang van 1 januari 2020 bij Staatsblad van 24 december 2019.
Meer informatie over onwerkbaar weer op UWV.nl