
Werkgevers spelen een belangrijke rol in de overgang naar duurzamere mobiliteit, maar laten nog kansen liggen. En in 2025 houden veel Nederlanders hun benzineauto. Toch is er meer bereidheid tot verandering. Ondernemers kiezen vaak voor duurzaam vervoer voor hun imago. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Nederlanden.
Opvallende onderzoeksresultaten:
- Autobezitters kiezen vaak elektrisch, hybride of waterstof vanwege het milieu (58%). Goedkope brandstof (48%) staat op de tweede plaats, en stil en soepel rijden (36%) op de derde plaats.
- Voor ondernemers staat ‘milieu’ bovenaan: 71% van hen kiest voor duurzaam vervoer als belangrijkste drijfveer.
- 12% van de Nederlanders gaat bij vervanging geen nieuwe auto kopen.
- Bijna 50% van de Nederlanders rijdt met de benzineauto naar werk. Ongeveer 7% kiest voor het openbaar vervoer, 7% gebruikt de elektrische fiets en 14% neemt de ‘gewone’ fiets naar werk;
- Hoe ver is het OV-punt? Gemiddeld 25 minuten lopen, 12 minuten fietsen, 6 minuten met de auto.
- Imago wordt steeds belangrijker als reden om te verduurzamen.
- Werkgevers stimuleren duurzaam vervoer vooral met laadpalen (53%), flexibele werktijden en thuiswerkopties (50%).
- Net als vorig jaar vinden particulieren dat de overheid de transitie moet versnellen. 75% vindt dat ook werkgevers hierin een rol hebben.
- Verzekeraars hebben ook verantwoordelijkheid. Geven ze financiële hulp, zoals premiekorting? Dan worden 68% van de particulieren en 74% van de ondernemers positiever over hen.
Duurzaam reizen stimuleren
Als werkgever kun je verschil maken door werknemers te motiveren om duurzaam vervoer te kiezen, bijvoorbeeld investeren in mobiliteitshubs. Op zo’n plek kunnen werknemers overstappen van het ene naar het andere vervoersmiddel.
Ook lokale overheden kunnen helpen. Wat al succesvol blijkt, zijn doorfietsroutes. Dat zijn een soort snelwegen voor de fiets, die steden en dorpen met elkaar verbinden, bijvoorbeeld Arnhem en Nijmegen. Werkgevers en gemeentes kunnen ook samenwerken door te zorgen voor shuttlebussen.
De kantoren van Nationale-Nederlanden zijn op loopafstand van het openbaar vervoer. Hoe stimuleert Nationale-Nederlanden duurzaam reizen verder bij de eigen werknemers?
Maurice Koopman, CEO Schade & Inkomen Nationale-Nederlanden:
“Je kunt kiezen voor een NS Business Card, die je ook privé mag gebruiken. Woon-werkkilometers kun je ook declareren als je lopend of fietsend naar kantoor gaat. Er is een aantrekkelijk fietsplan. En de leaseauto’s zijn vanaf 1 januari 2026 allemaal elektrisch.”
Maurice merkt in gesprekken dat veel werkgevers graag willen overstappen naar elektrisch rijden. “Dat is het probleem niet. Maar het elektriciteitsnet kan het op veel plekken in Nederland nog niet aan. Daar ligt een taak voor de overheid.”
Wat Maurice bij particuliere autobezitters opvalt? “Veel mensen denken dat een elektrische auto niet ver kan rijden. Terwijl het bereik enorm toegenomen is. De nieuwste generatie elektrische auto’s kan tot wel 600 of 700 kilometer rijden.” Ook zijn er steeds meer betaalbaardere elektrische auto’s. Daarmee kun je zo’n 400 kilometer rijden.
Maurice is een voorstander van rekeningrijden. Dan betaal je extra voor het gebruik van een weg. Bijvoorbeeld op een druk tijdstip, tussen 7 en 8 uur ’s ochtends. “Zo spreid je de drukke momenten. Als werkgever speel je daar een rol in door flexibel te zijn in werktijden. Al is dat natuurlijk niet voor alle banen een optie.”
Onderzoek naar duurzame mobiliteit – trendrapport Nationale Nederlanden
