
Hoe werkt de WIA precies? In dit artikel beantwoordt verzuimspecialist Sazas vijf veelgestelde vragen.
1 Waar staat WIA voor?
WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. In de video legt Marc Breedveld, WIA-expert bij Sazas, kort en bondig uit wat deze wet inhoudt.
2 Welke twee WIA-uitkeringen zijn er?
Een WIA-uitkering is een tijdelijk financieel vangnet voor medewerkers die al lange tijd (deels) niet kunnen werken door ziekte. Er zijn twee soorten WIA-uitkeringen: WGA en IVA.
- Een medewerker krijgt een WGA-uitkering als hij of zij langer dan twee jaar ziek is, meer dan 35% arbeidsongeschikt is verklaard en er wordt verwacht dat hij of zij in de toekomst (gedeeltelijk) weer kan werken.
- IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. Een medewerker krijgt een IVA-uitkering als hij of zij beperkt kan werken en de kans op herstel klein is.
3 Hoe vraag je een WIA-uitkering aan?
Een medewerker vraagt zelf de WIA-uitkering aan. In de 88e ziekteweek ontvangen de medewerker en de werkgever bericht van UWV over het aanvragen van de WIA-uitkering. De medewerker moet uiterlijk in de 93e ziekteweek de aanvraag indienen. Om de aanvraag compleet te maken, moet hij of zij alle documenten over de re-integratie meesturen. De werkgever kan ook iets doen: een deel van deze documenten online bij UWV inleveren.
Voor de WIA-aanvraag zijn deze documenten uit het re-integratieverslag nodig:
- Probleemanalyse;
- Plan van aanpak;
- (Eerstejaars)evaluatie;
- Actueel oordeel van de bedrijfsarts of arbodienst;
- Eindevaluatie.
4 Welke rol speelt de werkgever bij de WIA-aanvraag?
De documenten uit het re-integratieverslag laten zien wat de werkgever en de medewerker in de afgelopen 2 jaar hebben gedaan voor de re-integratie. Pas als beide partijen voldoende inspanningen hebben geleverd, wordt de WIA-aanvraag verder behandeld. Alleen de medewerker mag medische informatie opsturen; dit is niet de rol van de werkgever.
5 Welke rol speelt UWV bij de WIA-aanvraag?
UWV begeleidt de re-integratie van zowel vaste medewerkers als flexwerkers. Hiervoor betaalt de werkgever een premie aan UWV, bestaande uit een gedifferentieerde premie. Daarnaast betaalt de werkgever de basispremie WIA.
UWV speelt een belangrijke rol binnen de WIA-regeling. De afdeling Sociaal Medische Zaken van UWV voert de WIA-beoordeling uit. Een WIA-beoordeling wordt uitgevoerd door een arbeidskundige en een verzekeringsarts. Bij deze beoordeling controleert UWV of de werkgever voldoende heeft gedaan voor de re-integratie van de medewerker. Als dit niet het geval is, kan UWV een loonsanctie opleggen.
Samen met Sazas verzuim voorkomen en verminderen
Bij vragen over de WIA, staan de Sazas WIA-experts voor je klaar. Als klant van Sazas – werkgever of accountant, kun je kosteloos van hun kennis gebruikmaken. Zij helpen met vragen over langdurig verzuim, de WIA en de UWV-beslissing. Je kunt de WIA-experts in elk stadium van ziekte inschakelen. Dus ook al in het eerste jaar, als je denkt dat het ziekteverzuim lang kan gaan duren.
Maar Sazas doet meer. Sazas is een verzuimspecialist die werkgevers ontzorgt bij ziekte en arbeidsongeschiktheid van zowel henzelf als hun medewerkers. Naast diverse verzuimoplossingen biedt Sazas ook verzuimbegeleiding in samenwerking met betrouwbare partners. Voor een gezond bedrijf zijn vitale medewerkers essentieel. Toch kan ziekte soms niet worden voorkomen. Sazas ondersteunt bedrijven dan bij het beperken van deze (financiële) risico’s en helpt hen om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen en verminderen.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.