
Nederland heeft nu met 98 landen een werkend belastingverdrag. Met een belastingverdrag wordt beoogd om de economische relatie tussen beide landen te bevorderen door dubbele belastingheffing weg te nemen. Het is voor burgers en bedrijven dan aantrekkelijker om grensoverschrijdend te werken en ondernemen.
Een belastingverdrag vermindert bijvoorbeeld belemmeringen voor buitenlandse ondernemingen om zich hier te vestigen en zo de werkgelegenheid in Nederland te verbeteren. Omgekeerd zorgen belastingverdragen ervoor dat Nederlandse werknemers en ondernemingen competitiever kunnen opereren in buitenlandse markten. Daarbij hecht Nederland eraan dat met deze verdragen belastingontwijking wordt tegengegaan.
Notitie fiscaal verdragsbeleid 2020
De Notitie fiscaal verdragsbeleid 2020 vormt de basis voor de Nederlandse inzet bij verdragsonderhandelingen. Hierin wordt voor diverse fiscale onderwerpen uiteengezet welke inhoudelijke afspraken Nederland nastreeft. Dat gaat bijvoorbeeld om de fiscale behandeling van grensoverschrijdende werknemers en gepensioneerden. Ook wordt hierin beschreven wat de Nederlandse inzet is richting bepaalde categorieën landen.
Zo zijn in het bijzonder de belastingverdragen met buurlanden relevant en houdt Nederland in zijn beleid rekening met de bijzondere positie van ontwikkelingslanden. Daarbij geldt uiteraard wel dat de afspraken die uiteindelijk in een belastingverdrag worden gemaakt ook afhankelijk zijn van de inzet van de verdragspartner en eventueel gesloten compromissen.
Ontwikkelingen
Er zijn in 2024 voor de volgende verdragen in de afrondende fase ontwikkelingen geweest:
- De wijziging van de belastingregeling met Curaçao is door beide Kamers goedgekeurd en is per 1 januari 2025 van toepassing.
- De wijziging van het belastingverdrag met Moldavië is door het parlement (stilzwijgend) goedgekeurd en per 1 januari 2025 van toepassing.
- Het belastingverdrag met Andorra is door het parlement (stilzwijgend) goedgekeurd en is per 1 januari 2025 van toepassing.
- Het belastingverdrag met Kirgizië is door het parlement (stilzwijgend) goedgekeurd en is per 1 januari 2025 in werking getreden.
- Er is overeenstemming bereikt over de wijziging van de belastingregeling met Sint Maarten. De Raad van State van het Koninkrijk heeft deze wijziging inmiddels voorzien van een advies.
- Het belastingverdrag met Bangladesh is door beide landen ondertekend.
- De ministerraad heeft goedkeuring verleend voor de ondertekening van het belastingverdrag met Duitsland.
Er zijn in 2024 onderhandelingen gevoerd met Aruba, België, Benin, Brazilië, Duitsland en Marokko.
In 2024 heeft op verzoek van Nederland een verkennend gesprek plaatsgevonden met Zweden.
De volgende belastingverdragen worden naar verwachting in 2025 aan de Eerste Kamer voorgelegd: Bangladesh, Sint Maarten, België en Duitsland.
Belastingverdrag met België
Het nieuwe belastingverdrag met België ter vervanging van het bestaande belastingverdrag is medio 2023 ondertekend. Het nieuwe belastingverdrag bevat aangepaste afspraken over bronstaatheffingen, het voorkomen van dubbele belasting en het bestrijden van misbruik. Daarnaast lost dit belastingverdrag knelpunten op die zich voordoen onder het huidige verdrag, waaronder voor (hoog)leraren, sporters en artiesten.
De ministerraad heeft medio 2024 goedkeuring verleend voor de ondertekening van de wijziging van het belastingverdrag met Duitsland. Met deze wijziging zijn afspraken gemaakt over de fiscale behandeling van thuiswerkende grenswerkers. Samen met Duitsland wordt naar een geschikt moment gezocht voor de ondertekening.
Onderhandelingsfase
Nederland zet voor 2025 in op het starten of voortzetten van onderhandelingen met de volgende 11 landen:
- Aruba
- België (specifiek grenswerkers)
- Benin
- Brazilië
- Ecuador
- Mozambique
- Uganda
- Portugal
- Roemenië
- Suriname
- Zweden
Buurlanden
Nederland hecht veel waarde aan de belastingverdragen met buurlanden, omdat relatief veel Nederlanders in deze landen werken en ondernemen en vice versa en de economische banden omvangrijk zijn.
Duitsland
De ministerraad heeft medio 2024 goedkeuring verleend voor de ondertekening van de wijziging van het belastingverdrag met Duitsland. Met deze wijziging zijn afspraken gemaakt over de fiscale behandeling van thuiswerkende grenswerkers, waardoor incidenteel thuiswerken makkelijker wordt. Samen met Duitsland wordt naar een geschikt moment van ondertekening gezocht. Nederland is voorstander van uitgebreidere afspraken om ook structureel thuiswerken beter te faciliteren en heeft daarover contact met Duitsland.
België
Het nieuwe belastingverdrag met België is op 21 juni 2023 ondertekend. Voor dit belastingverdrag stellen België en Nederland een gezamenlijke toelichting op en leggen daar momenteel de laatste hand aan. Het belastingverdrag uit 2001 kent ook een dergelijke gezamenlijke toelichting.
Deze toelichting is bedoeld om zoveel mogelijk duidelijkheid te bieden aan de (rechts)praktijk. Nederland is met België ook in gesprek over het opnemen van een mogelijke thuiswerkregeling in het belastingverdrag om (incidenteel) thuiswerken voor grenswerkers te faciliteren. Dat gesprek heeft nog niet geleid tot concrete afspraken. Een relevant gegeven hierbij was dat de Belgische regering enige tijd demissionair was.
Kamerbrief over onderhandelingen van belastingverdragen