• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbrief
  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
Home » Naheffingsaanslag voor overgenomen leaseauto overleden echtgenote onterecht

Naheffingsaanslag voor overgenomen leaseauto overleden echtgenote onterecht

Nieuws

Een man neemt na het overlijden van zijn echtgenote de leaseauto van zijn vrouw over. Dit leidt bij de man tot dubbele belastingheffing. Is dit onbillijk?

17 september 2021 door Salaris Vanmorgen

Na het overlijden van zijn echtgenote neemt een man per 1 augustus 2019 de door de werkgever aan de echtgenote ter beschikking gestelde auto over. Toepassing van artikel 13bis van de Wet LB leidt bij de man tot een dubbele belastingheffing over de periode van 1 januari 2019 tot en met 31 juli 2019. Op basis van het beleidsbesluit van 20 maart 2015 kan niet worden vastgesteld dat, waar het gaat om de bijtelling wegens privégebruik van de door de werkgever ter beschikking gestelde auto de toepassing van de hardheidsclausule is uitgesloten.

De dubbele belastingheffing, die in dit geval heeft plaatsgevonden, kan worden beschouwd als een onbillijkheid van overwegende aard. Deze onbillijkheid wordt niet veroorzaakt door de ruwheid van de regeling, die eigen is aan forfaitaire regelingen, maar door de uitzonderlijke feitelijke situatie van de man. Het beroep is gegrond.

Naheffingsaanslag terecht?

In geschil is of aan de man terecht een naheffingsaanslag is opgelegd.

De man stelt dat hij in het belang van zijn werkgever en uit emotionele overwegingen auto 2 in gebruik heeft genomen. De werkgever wilde de auto graag inzetten ten behoeve van een andere werknemer en de man wilde graag de auto van zijn echtgenote overnemen. Als de echtgenote van de man niet was overleden dan was de voor 1 augustus 2019 bestaande situatie voortgezet.

De inspecteur van de Belastingdienst stelt zich op het standpunt dat hij de regeling juist heeft toegepast en de naheffingsaanslag terecht is opgelegd.

Ook voor privédoeleinden

Op de voet van artikel 13bis, eerste lid, van de Wet op de loonbelasting 1964 wordt, indien ook voor privédoeleinden een auto ter beschikking is gesteld, het voordeel op kalenderjaarbasis gesteld op ten minste 25 procent van de waarde van de auto. De auto wordt in ieder geval geacht ook voor privédoeleinden ter beschikking te zijn gesteld. Dit is alleen anders indien blijkt dat de auto op kalenderjaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden wordt gebruikt.

Op grond van het vierde lid van genoemd artikel wordt, indien uit een rittenregistratie of anderszins blijkt dat de auto op kalenderjaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden wordt gebruikt, het voordeel gesteld op nihil.

Bijtelling bij meer dan 500 km

De bijtelling vindt plaats indien niet blijkt dat met de auto op jaarbasis voor minder dan 500 privékilometers wordt gereden. In welke periode de auto voor privédoeleinden wordt gebruikt is niet van belang. Ook indien sprake is van gebruik voor privédoeleinden gedurende een beperkte periode vindt bijtelling gedurende het gehele jaar plaats.

Auto 2 is in de periode vanaf 1 augustus 2019 door zijn werkgever aan de man ter beschikking gesteld en niet is gebleken, aan de hand van een rittenadministratie of anderszins, dat de man in 2019 met de auto minder van 500 privékilometers heeft gereden. Dit betekent dat in principe over het hele jaar 2019 bijtelling voor de terbeschikkingstelling van auto 2 aan de man bij de man moet plaatsvinden.

Dubbele belastingheffing

In het geval van de man leidt de toepassing van deze regeling vanwege de begrijpelijke wisseling van auto 1 – waarvoor een verklaring ‘Geen privégebruik auto’ was afgegeven – naar auto 2 tot een dubbele belastingheffing voor de terbeschikkingstelling van auto 2 over de periode van 1 januari 2019 tot en met 31 juli 2019. De echtgenote van de man heeft immers tot haar overlijden de beschikking gehad over deze auto en tot de beëindiging van haar arbeidsovereenkomst wegens overlijden heeft voor het ter beschikking staan van auto 2 bijtelling plaatsgevonden bij het loon van de echtgenote van de man.

De inspecteur heeft verwezen naar het beleidsbesluit van 20 maart 2015, nr. BLKB2015-0188M, onderdeel 5.4 Geen toepassing hardheidsclausule bij privégebruik auto en gesteld dat de minister van Financiën heeft besloten dat verzoeken om toepassing van de hardheidsclausule van artikel 63 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (Awr) met betrekking tot de regeling voor privégebruik met een auto van de zaak steeds afgewezen worden.

Onbillijkheden van overwegende aard

Artikel 63 van de Awr geeft de minister van Financiën de bevoegdheid om in bepaalde gevallen of groepen van gevallen tegemoet te komen aan onbillijkheden van overwegende aard, die zich bij de toepassing van de belastingwet mochten voordoen.

De aard van deze bevoegdheid verdraagt zich volgens de rechtbank niet met het op voorhand uitsluiten van de toepassing van dit artikel voor bepaalde regelingen. De vraag of sprake is van een onbillijkheid van overwegende aard is immers afhankelijk van het effect van de regeling in een concrete, door de regelgever niet voorziene, en ook niet voorzienbare, situatie.

Toepassing hardheidsclausule?

Uit het beleidsbesluit volgt daarom wel dat bij de uitvoering van de regeling met betrekking tot het autokostenforfait niet snel sprake zal zijn van toepassing van de hardheidsclausule en dat, nu de wetgever bewust een praktische wijze van belastingheffing heeft gekozen, de regeling gekenmerkt wordt door een zekere ruwheid, waardoor de regeling in bepaalde gevallen wel onevenwichtig kan uitwerkt, zonder dat dit leidt tot toepassing van de hardheidsclausule. Op basis van het beleidsbesluit kan niet worden vastgesteld dat, waar het gaat de bijstelling wegens privégebruik van de door de werkgever ter beschikking gestelde auto de toepassing van de hardheidsclausule is uitgesloten.

Onbillijk door uitzonderlijke feitelijke situatie

De dubbele belastingheffing, die in de man geval heeft plaatsgevonden, kan worden beschouwd als een onbillijkheid van overwegende aard. Deze onbillijkheid wordt niet veroorzaakt door de ruwheid van de regeling, die eigen is aan forfaitaire regelingen, maar door de uitzonderlijke feitelijke situatie van de man. Een situatie, die de wetgever, volgens de rechtbank, niet heeft voorzien. Dit betekent dat voorafgaand aan het opleggen van de naheffingsaanslag door de minister had moeten worden beoordeeld of er aanleiding is om met toepassing van artikel 63 van de Awr af te zien van naheffing. Het achterwege blijven van deze beoordeling betekent dat de naheffingsaanslag is opgelegd in strijd met artikel 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Dit betekent dat het beroep gegrond is en de bestreden uitspraak op bezwaar moet worden vernietigd.

Naheffingsaanslag vernietigd

De toepassing van de regeling leidt tot het aan de man opleggen van een naheffingsaanslag voor de terbeschikkingstelling van auto 2 in een periode waarin deze auto ter beschikking stond aan de echtgenote van de man en de echtgenote van de man over het voordeel van die ter beschikkingstelling ook loonbelasting heeft afgedragen. De nadelige gevolgen van dit besluit zijn volgens de rechtbank zodanig onevenredig in verhouding tot het met het besluit te dienen doel, dat de minister de vraag of er grond is om de man tegemoet te komen op grond van artikel 63 van de Awr, niet anders dan bevestigend zou kunnen beantwoorden, met als gevolg dat geen naheffingsaanslag zou worden opgelegd. De rechtbank ziet hierin aanleiding om, met toepassing van artikel 8:72, zelf in de zaak te voorzien en de naheffingsaanslag te vernietigen.

Uitspraak Rechtbank Den Haag, 26 april 2021, ECLI:NL:RBDHA:2021:7183

Categorie: Nieuws Tags: auto van de zaak, belastingheffing, bijtelling

Tags: auto van de zaak, belastingheffing, bijtelling

Gerelateerde artikelen

15 augustus 2022

‘Werkgevers: geef nu een hogere kilometervergoeding’

9 augustus 2022

Auto van de zaak vóór start baan: bijtelling

15 juli 2022

‘Vakantiegangers het vaakst op pad met auto van de zaak’

14 juli 2022

Geen deugdelijke salarisadministratie, werkgever moet achterstallig loon betalen

Hoofdsponsor

Wat moet er op de eindafrekening van een medewerker staan?
Strictly People hielp Garby aan fantastisch nieuwe baan bij Radboudumc
Inzetten op werkgeluk: zo behoudt de werkgever medewerkers
Help! Hoe omgaan met een stuwmeer aan verlofuren?
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Komkommertijd in pensioenland, of toch niet?
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Ruim 2 op 3 werknemers wil vierdaagse werkweek

Partners

Wat moet er op de eindafrekening van een medewerker staan?
Strictly People hielp Garby aan fantastisch nieuwe baan bij Radboudumc
Inzetten op werkgeluk: zo behoudt de werkgever medewerkers
Help! Hoe omgaan met een stuwmeer aan verlofuren?
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Komkommertijd in pensioenland, of toch niet?
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Ruim 2 op 3 werknemers wil vierdaagse werkweek

Meest gelezen berichten

  • Prinsjesdag en wijzigingen per 2023 – wat staat er op het programma? 
  • Loonbelastingtabellen 2022 – witte en groene tabellen
  • Verbod op nevenwerkzaamheden mag vanaf 1 augustus 2022 niet meer
  • Jubileumuitkering onbelast: hoe zit het precies?
  • Mobiele telefoon: gerichte vrijstelling als mobiel noodzakelijk is voor werk

NIRPA

Opleidingen

01
sep
HR voor Salarisadministrateurs
Markus Verbeek Praehep
12
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
15
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
Salaris Vanmorgen
19
sep
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Werkkostenregeling PE
Markus Verbeek Praehep
19
sep
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
22
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
Salaris Vanmorgen
22
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
28
sep
Online cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 januari 2023
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
Salaris Vanmorgen
06
okt
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Salaris Vanmorgen
11
okt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
Salaris Vanmorgen
13
okt
Online cursus loonheffingen en hybride werken
Salaris Vanmorgen
01
nov
Cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
07
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
08
nov
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
10
nov
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
Salaris Vanmorgen
10
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
Salaris Vanmorgen
06
dec
Online cursus Update Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
Salaris Vanmorgen
07
dec
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep

Vacatures

Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Payroll Specialist – Q8 Den Haag
Strictly People - Q8
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur – Limagrain Ingredients in Weert
Strictly People | Limagrain Ingredients
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Loonadviseur
Scab
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Payroll Specialist – Philips Domestic Appliances Amsterdam
Strictly People | Philips Domestic Appliances Amsterdam
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Senior Salarisadministrateur – SBB Zoetermeer
Strictly People
Payroll Professional
CROP
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
HR administrateur bij Caesar Groep
Caesar Groep

Vriend van Salaris Vanmorgen

Moore mth
abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV