Hoe zorgen we ervoor dat de verplichtstelling overeind blijft in een nieuw stelsel? Is het mogelijk om met 45 dienstjaren uit te treden? En ontvang je als jongere net zoveel pensioen als je ouders?
Corona en pensioen
Vraag 1: een werknemer wil in 2021 met (vervroegd) pensioen. Daalt zijn pensioen door de coronacrisis?
Helaas kan het pensioen wel wat dalen. Dat is altijd zo tijdens een economische crisis. Dankzij het collectieve pensioenstelsel dragen we die risico’s samen, en vallen de schommelingen mee.
Jongeren en pensioen
Vraag 2: ontvangt een 28-jarige werkneemster net zoveel pensioen als haar ouders?
Het eerlijke antwoord: dat was niet, is niet en zal ook straks niet te voorspellen zijn. Drie elementen zijn te benoemen.
- Het CNV verwacht dat met de huidige maatregelen de AOW betaalbaar kan blijven. De AOW wordt gefinancierd door de AOW-premie. De huidige werkenden betalen deze premie voor de huidige gepensioneerden (omslagstelsel). Dat zal in de toekomst ook zo zijn.
- Het CNV verwacht dat na de komende ingrijpende verbouwing het collectieve pensioenstelsel zal blijven kunnen functioneren. Dit stelsel is gebaseerd op kapitaaldekking. De uiteindelijke pensioenuitkering wordt bepaald door de ingelegde premies en de te behalen beleggingsrendementen.
- Daarnaast kan de werknemer zelf sparen voor het pensioen.
De combinatie van deze drie elementen biedt zicht op een goed pensioen.
Nieuw pensioenstelsel
Vraag 3: eind 2021 gaat de werknemer met pensioen. Stijgt of daalt zijn pensioen door het nieuwe akkoord?
Het nieuwe pensioenstelsel verwachten we pas na 2022. De werknemer kan dus onder de huidige regels met pensioen gaan.
Vraag 4: de werknemer wil op 1 augustus 2020, met vervroegd pensioen gaan, maar hij stelt zijn pensioen voor onbepaalde tijd uit vanwege de coronacrisis. Hoe zit het met de continuering van het pensioenstelsel en de gevolgen op de wat langere duur bij vervroegd pensioen?
Het nieuwe pensioenstelsel is juist bedoeld om continuïteit te bieden aan pensioenfondsen en meer zicht te krijgen op indexatie voor deelnemers. Ook het uitkeren van levenslange uitkeringen is gewaarborgd (het zogenoemde ‘langlevenrisico’). De regels over eerder pensioneren dan de AOW-leeftijd kunnen wel in de loop der tijd aan verandering onderhevig zijn, bijvoorbeeld door de koppeling tussen de AOW-leeftijd aan de stijgende levensverwachting. Dat blijft dus even afwachten.
Verwacht rendement
Vraag 5: sluit het projectierendement (verwachte rendement) dat in de plaats moet komen van de huidige rekenrente beter aan bij de werkelijke rendementen van de pensioenfondsen?
Ja, het projectierendement houdt rekening met de te behalen beleggingsrendementen. Het projectierendement leidt tot een bepaald verwacht pensioen, met een indicatie voor gunstige en minder gunstige scenario’s. De huidige rekenrente (RTS) houdt geen rekening met toekomstige rendementen.
Nieuw pensioencontract
Vraag 6: wat is de laatste stand van zaken wat betreft het pensioenakkoord, gericht op ouderen?
Het nieuwe pensioencontract biedt ook voordelen voor ouderen. Uit CPB-berekeningen blijkt dat pensioenen met het nieuwe pensioencontract naar verwachting sneller en meer kunnen worden verhoogd dan onder het huidige pensioencontract (FTK). Dat geldt ook voor de ouderen. Het CPB heeft ook gekeken naar de mate waarin pensioenen van jaar op jaar meebewegen met de economie. Hieruit blijkt dat pensioenen sneller stijgen in goede scenario’s dan in huidig FTK en sterker dalen in slechte scenario’s.
Het moment van invoering en de situatie per fonds zullen bepalend zijn wat het uiteindelijk voor de gepensioneerden bij een fonds zal gaan betekenen.
Nieuw pensioenstelsel en korten
Vraag 7: een werknemer en zijn vrouw bouwen vanaf het begin van hun loopbaan pensioen op bij het ABP. Hij is 60 jaar en in 1981 in gemeentedienst gekomen. Zijn vrouw is 55 en in 1988 in gemeentedienst gekomen. Betekent het loslaten van de rekenrente straks, als zij met pensioen kunnen, dat zij gekort gaan worden op hun pensioen?
Door de lage dekkingsgraad van ABP is er inderdaad een behoorlijk grote kans dat er in 2021 moet worden gekort op de ABP-pensioenen. Dat staat los van het nieuwe pensioenstelsel. Het is de bedoeling dat met het nieuwe pensioenstelsel in 2026 de pensioenuitkeringen er juist op vooruit gaan.
45 dienstjaren
Vraag 8: kan een werknemer het pensioen na 45 dienstjaren laten ingaan?
In overleg met de werkgever kan de werknemer nu al eerder zijn pensioen laten ingaan. Hij kan dan de pensioeningangsdatum vervroegen. Een mogelijk probleem is dat dan de AOW-uitkering nog niet is ingegaan. Daarom loopt er nu een onderzoek bij SZW hoe er een regeling kan worden getroffen voor de doelgroep van mensen met 45-dienstjaren om een voorziening te regelen ter hoogte van de AOW-uitkering. De resultaten worden eind 2020 verwacht. Het besluit om wel of geen dergelijke regeling in te voeren valt echter pas na 2020.
AOW en pensioen
Vraag 9: waarom gaan de ingangsdatum van de AOW en van het pensioen niet gelijk in?
De datum waarop de AOW-uitkering start kan inderdaad afwijken van de reguliere pensioneringsdatum in de pensioenregeling van het bedrijf. Dat komt onder meer door het opschuiven van de AOW-datum. De werkgever kan echter in overleg met het pensioenfonds afspreken om ook de pensioenuitkering op de AOW-datum te laten ingaan.
Pensioenleeftijd
Vraag 10: gaat de pensioenleeftijd nog verder omhoog door de crisis?
Nee, de crisis heeft vooralsnog geen invloed op de pensioenleeftijd.
Compensatie
Vraag 11: een werknemer heeft destijds destijds tegen het pensioenakkoord gestemd. Hij vindt het erg lastig dat de middengroep (dertigers en veertigers) niet weten hoe het afschaffen van de doorsneepremie voor hen zal uitpakken.Hoe gaat het CNV hiermee om?
Het CNV zet erop in dat iedereen op zijn of haar pensioenoverzicht (UPO) krijgt te zien wat de overgang van het oude naar het nieuwe pensioenstelsel voor hem persoonlijk betekent in termen van verwacht pensioen, ook voor de 30-ers en 40-ers. Ook de benodigde compensatie moet daarop zichtbaar worden gemaakt. Het CNV zet zich ervoor in dat iedereen die bij pensioenfondsen zit goed en evenwichtig wordt gecompenseerd. Zowel nu als in de toekomst moeten er geen pech- en geluk generaties zijn.
Bron: CNV.nl