Van de uitzendkrachten die nog wel werk hebben, zegt 49 procent veel minder betaald te krijgen omdat er minder werk is. 40 procent is bang om binnenkort zijn baan te verliezen.
CNV-voorzitter Piet Fortuin:
“Zeer schokkende cijfers. Dit betekent dat 137.000 uitzendkrachten de afgelopen weken hun baan verloren. De uitzendkrachten die nog wel werk hebben, verkeren momenteel in grote onzekerheid.
De overheid steunt werkgevers met miljarden om uitzendkrachten in dienst te houden. Maar ondanks al die steun hebben werkgevers hun uitzendkrachten inmiddels massaal de laan uitgestuurd.”
NOW-regeling
Uitzendbedrijven kunnen voor uitzendkrachten die bij hen in dienst zijn wel in aanmerking komen voor de NOW-regeling. De regeling geldt voor uitzendkrachten met of zonder uitzendbeding.
Voor uitzendwerkgevers gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere werkgevers, bijvoorbeeld een omzetdaling van minstens 20 procent.
Als de uitzendkracht door de opdrachtgever is ‘teruggestuurd’ en het uitzendbeding is ingeroepen, kan het uitzendbureau besluiten de uitzendkracht een tijdelijk contract voor de duur van de tegemoetkoming aan te bieden.
Weinig rechten
Nederland telt in totaal 275.000 uitzendkrachten. 80 procent van hen heeft nauwelijks rechten: weinig loondoorbetaling bij ziekte, beperkte pensioenopbouw en een matige vorm van ontslagbescherming.
Deze fase mag maar liefst 1,5 jaar duren. Het CNV pleit ervoor dat minister Koolmees die fase terugbrengt naar maximaal een half jaar.
Onveilig
Een kwart van de uitzendkrachten voelt zich onveilig op de werkvloer door het coronavirus. 24 procent zegt dat de werkgever geen goede maatregelen treft om hen te beschermen tegen het coronavirus.
Ter vergelijking: van alle werkenden voelt 19 procent zich onveilig en geeft 18 procent aan dat de werkgevers geen goede beschermingsmaatregelen neemt, zo bleek uit recent gepubliceerd CNV-onderzoek.