Met de tussenmaatregelen wil het kabinet op korte termijn de financiële situatie verbeteren van mensen die met een te laag vastgestelde beslagvrije voet worden geconfronteerd. De tussenmaatregelen kunnen bij mensen het verschil maken tussen net voldoende overhouden om in het levensonderhoud te kunnen voorzien en het moeten maken van extra schulden om rond te kunnen komen.
Het gaat om de volgende negen tussenmaatregelen:
1 Beslagvrije voet bij inzet overheidsvordering
2 Beslagvrij bedrag bij vereenvoudigd bankbeslag
3 Beslagvrije voet bij dwangverrekening toeslagen
4 Uniforme wijze van berekening beslagvrije voet
5 Geen standaard gebruik laagste beslagvrije voet
6 Beslagvrije voet bij jongvolwassenen
7 In inrichting verblijvenden
8 Terugwerkende kracht indien schuldenaar alsnog informatie verstrekt
9 Beslagvrije voet bij verrekening
Grote stappen gezet
Voor alle negen tussenmaatregelen geldt dat er grote stappen zijn gezet om deze tot uitvoering te brengen. Daar waar gevraagd werd om aanpassing van de uitvoeringspraktijk zijn alle genoemde maatregelen vanaf 1 oktober 2019 in uitvoering. Dit geldt onder meer voor het bij de inzet van de overheidsvordering en het verrekenen van toeslagen vooraf rekening houden met het bestaansminimum.
Het UWV heeft ook per 1 oktober zijn beleid op onderdelen kunnen aanpassen, waardoor deze organisatie onder meer als derde beslagene zich conformeert aan de beslagvrije voet van de oudste beslaglegger. Ook wanneer een opvolgend beslaglegger een lagere beslagvrije voet communiceert. Beide maatregelen voorkomen dat schuldenaren met een te laag vastgestelde beslagvrije voet te maken krijgen.
Daarnaast vroeg ook een aantal tussenmaatregelen om wetgeving. Die wetgeving is ondertussen aan de Tweede Kamer aangeboden. Zeker daar waar het de in de Verzamelwet SZW 2020 opgenomen wijzigingen betreft, is de verwachting dat deze per 1 januari 2020 kunnen worden uitgevoerd.
Ook de oproep aan gemeenten om al vooruitlopend op de wet bij verrekening van vorderingen met de bijstandsuitkering de 95%-norm te hanteren vindt breed navolging. Daar geldt ook dat dit een grote groep mensen met schulden beter in staat moet stellen om rond te kunnen komen.
Meer informatie in de Bijlage tussenmaatregelen bij de brief van de staatssecretaris