De NOW-regeling geldt voor de loonkosten van werknemers met een vast én flexibel contract. Dus ook voor loonkosten van werknemers voor wie de werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft en die niet aan het werk zijn, bijvoorbeeld werknemers met een oproep- of nulurencontract.
Als de werkgever een tegemoetkoming op grond van de NOW ontvangt, dan gelden bepaalde plichten, zoals het bijhouden en bewaren van de administratie. Ook mag hij geen ontslagaanvraag indienen vanwege bedrijfseconomische redenen.
De tien plichten op een rij:
- Houd de loonsom zo veel mogelijk gelijk. Een dalende loonsom leidt tot een lagere tegemoetkoming.
- Houd werknemers, ongeacht de contractvorm, dan ook zo veel mogelijk in dienst en betaal het loon van de werknemers door.
- Dien geen ontslagaanvraag in bij UWV wegens bedrijfseconomische redenen. Als de werkgever dit wel doet en hij deze binnen 5 werkdagen niet intrekt, dan heeft dit gevolgen voor de hoogte van de tegemoetkoming.
- Gebruik de tegemoetkoming alleen om de loonkosten te betalen.
- Informeer de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of werknemers over de tegemoetkoming.
- Houd een administratie bij waarmee UWV kan controleren of de werkgever aan alle voorwaarden voor de tegemoetkoming voldoet. Bewaar dit tot 5 jaar na de vaststelling van de tegemoetkoming.
- Blijf de loonaangifte op tijd doen.
- Bel UWV bij informatie die gevolgen heeft voor de tegemoetkoming, bijvoorbeeld als de werkgever stopt met het bedrijf. De gekozen 3 maanden waarin de werkgever omzetverlies verwacht kan je niet meer aanpassen.
- Stuur UWV achteraf een accountantsverklaring met het definitieve omzetverlies. UWV laat nog weten hoe de werkgever deze verklaring moet aanleveren.
- Werk mee aan onderzoek van UWV als dat nodig is om een beslissing over de tegemoetkoming te nemen. UWV kan tot 5 jaar na de vaststelling van de tegemoetkoming onderzoek doen.
Als UWV vermoedt dat de werkgever toch geen recht heeft op de tegemoetkoming, dan kan UWV besluiten om de tegemoetkoming (nog) niet te betalen.
Loonkostensubsidie
Let op: als de werkgever loonkostensubsidie voor een werknemer ontvangt, dan hoeft hij de gemeente waarin de werknemer woont niet te informeren over de NOW-aanvraag. Het kabinet heeft besloten om deze plicht te verwijderen.