
Gen Z daagt werkgevers uit om na te denken over hoe zij een aantrekkelijke werkgever kunnen zijn op onder andere het gebied van work-lifebalance, carrièremogelijkheden en beloning. Young professionals zijn ook duidelijk over wat zij als generatie belangrijk vinden: maatschappelijke betrokkenheid, persoonlijke aandacht en mentale gezondheid. Hoe speel je als werkgever hierop in?
Deze gen Z-manier van denken zorgt voor bewustzijn op de werkvloer bij alle generaties. Dat brengt niet alleen interessante, levendige en de hoognodige discussies teweeg, maar is ook de basis voor toekomstbestendig werkgeverschap. Hoe ga je als werkgever hiermee om?
Drie tips om te beginnen
- Blijf dicht bij het DNA van jouw organisatie. Niets is zo belangrijk en voelbaar voor een gen Z’er als authenticiteit. Kijk goed naar hoe je de waarden die belangrijk zijn voor deze generatie kunt verwerken en aanscherpen in jouw HR-beleid. Geef speciale aandacht aan onderwerpen als samenwerken, flexibiliteit, vrijheid en waardering.
- Check of jouw arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk en modern zijn voor diverse generaties. Vraag medewerkers naar hun mening over de huidige arbeidsvoorwaarden. Dit kan inzicht geven in welke voorwaarden gewaardeerd en verbeterd kunnen worden. Ook een marktonderzoek of een salarisbenchmark geeft inzichten in wat andere bedrijven in jouw sector aanbieden. Dit helpt om te bepalen of jouw arbeidsvoorwaarden concurrerend en aantrekkelijk zijn.
- Bouw aan een sterk werkgeversmerk. Dit betekent dat je duidelijk en consistent communiceert over wat jouw organisatie uniek maakt als werkgever. Welke kernboodschap wil je overbrengen aan potentiële werknemers? Jouw merk moet duidelijk maken waarom iemand voor jouw bedrijf zal willen werken.
Ga als organisatie aan de slag met een goed en aantrekkelijk werkgeverschap, maar verlies de dynamiek van alle generaties niet uit het oog: gebruik de kracht van elke generatie.
Door Martine Huitink, Manager HR Services