
Hoe kom je eigenlijk aan een sectorcode en hoe kun je deze laten wijzigen wanneer deze volgens jou niet meer klopt?
Voor de werknemersverzekeringen is het bedrijfsleven verdeeld in sectoren. Elke sector bestaat uit één of meer bedrijfs- of beroepstakken of gedeelten daarvan. De werkgever is verplicht aangesloten bij een van de sectoren. Bij welke sector dat is, hangt af van de werkzaamheden. Uitgangspunt is dat werkgevers met dezelfde werkzaamheden bij dezelfde sector zijn aangesloten.
Belang voor werkgever
Voor de polisadministratie van UWV is het belangrijk dat je de juiste gegevens opneemt in de aangifte loonheffingen. Voor werkgevers heeft dit namelijk gevolgen voor de gedifferentieerde premie Whk.
Daarnaast worden de door jou opgegeven gegevens gebruikt voor analyses door onder meer het CBS en UWV. Als deze gegevens onjuist zijn, kan dit leiden tot incorrecte analyses en minder goede besluitvorming op basis van deze analyses. Het verkeerd opgeven van een sectorcode heeft dus invloed op meer dan alleen de premie.
Wat moet je doen als je foutmelding ontvangt?
Wanneer je de foutmelding L2085 ‘aangegeven sector wijkt af van beschikte sector’ krijgt, kunnen zich vier situaties voordoen:
- Je hebt een andere sectorcode gebruikt dan die je hebt ontvangen van de Belastingdienst.
- Je hebt nog geen beschikking met de sectorcode gekregen, maar je hebt wel een sectorcode ingevuld.
- Je hebt je afgemeld als inhoudingsplichtige, maar je hebt nog een aangifte ingediend met werknemersgegevens (nulaangifte).
- Je hebt je te vroeg afgemeld als inhoudingsplichtige.
1. Andere sectoraansluiting
Je hebt een sectorcode aangegeven die afwijkt van de sectorcode die de Belastingdienst heeft afgegeven in de ‘Beschikking Sectoraansluiting’. Je vindt de afgegeven sectorcode ook in de jaarlijkse ‘Beschikking/Mededeling gedifferentieerd premiepercentage Werkhervattingskas (Whk)’. Je moet in dit geval de juiste sectorcode invullen en een correctie indienen.
Vind je dat de door jou ingevulde sector juist is? Dan kun je bezwaar maken tegen de afgegeven beschikking sectoraansluiting.
2. Nog geen beschikking sectoraansluiting
Je hebt een sectorcode ingevuld maar nog geen beschikking met de sectorcode ontvangen van de Belastingdienst.
Startende werkgever
Als je je aanmeldt als startende werkgever met werknemers in dienst waarvoor je premies werknemersverzekeringen moet betalen, krijg je binnen 8 weken na aanmelding een beschikking met de sectorcode en de gedifferentieerde premie Whk. Zolang je geen beschikking hebt, houd je voor de gedifferentieerde premie Whk rekening met het percentage van de sector waarbij je volgens jezelf hoort. Deze vind je in tabel 10 Handboek Loonheffingen 2024.
Na ontvangst van de beschikte sector controleer je of deze overeenkomt met de sectorcode die je hebt ingevuld in de aangifte loonheffingen. Wijkt de sectorcode in de aangifte af van de sectorcode die je van de Belastingdienst krijgt? Corrigeer de aangifte dan alsnog of maak bezwaar tegen de afgegeven sectoraansluiting.
Melding Loonheffingen Premies werknemersverzekeringen betalen
Dit formulier gebruik je als je al wel aangemeld bent als inhoudingsplichtige en aangifte loonheffingen doet, maar nu ook werknemers in dienst krijgt voor wie je premies werknemersverzekeringen moet betalen. Na de melding krijg je een brief van de Belastingdienst waarin staat bij welke sector je bent aangesloten en een brief met het percentage voor de gedifferentieerde premie Whk.
Zolang je geen beschikking met sectorcode hebt, houd je voor de gedifferentieerde premie Whk rekening met het percentage van de sector waar je volgens jezelf bij hoort. Zie tabel 10 Handboek Loonheffingen 2024.
Wijkt de sectorcode in de aangifte af van de sectorcode die je van de Belastingdienst krijgt? Corrigeer de aangifte dan alsnog of maak bezwaar tegen de afgegeven sectoraansluiting.
3. Afgemeld als inhoudingsplichtige
Als je je afmeldt als inhoudingsplichtige, moet je tot het einde van de aangifteplicht nihilaangifte doen, en geen nulaangifte. Als je toch een nulaangifte hebt gedaan, hoef je geen correctie in te dienen. Maar moet je nog aangifte doen, doe dan nihilaangifte om deze foutmelding te voorkomen.
Nihilaangifte
Je doet een nihilaangifte als je in het aangiftetijdvak geen werknemers meer in dienst hebt. Het collectieve deel van de aangifte blijft leeg of je vult ‘0‘ in.
Nulaangifte
Je doet een nulaangifte als je in het aangiftetijdvak wel werknemers in dienst hebt, maar geen loon hebt uitbetaald. Je vult wel alle werknemersgegevens in, maar bij het loon, de loonheffingen en de verloonde uren vul je ‘0’ in.
4. Te vroeg afgemeld als inhoudingsplichtige
Wanneer de werkgever een einddatum doorgeeft voor de werknemersverzekeringen, eindigt vanaf dat moment ook de sectoraansluiting. Je krijgt een mededeling per welke datum de sectoraansluiting is beëindigd. Zodra er na de einddatum van de sectoraansluiting nog een aangifte wordt gedaan, vul je geen sectorcode meer in. Dit geldt ook voor een nabetaling.
Als je je te vroeg hebt afgemeld als inhoudingsplichtige en je hebt nog een loonbetaling aangegeven die plaatsvond na de datum inhoudingsplicht, hoef je in dit geval geen correctie in te dienen.
Hoe kom je aan een sectorcode?
Als je je aanmeldt als startende werkgever, geef je aan welke werkzaamheden je uitvoert. Op basis daarvan beoordeelt de Belastingdienst onder welke sector je valt. Binnen 8 weken na aanmelding krijg je een beschikking met de code en de naam van de sector waarbij je bent aangesloten. Tegen deze beschikking kun je bezwaar maken.
Zolang je geen beschikking hebt, houd je voor de gedifferentieerde premie Whk rekening met het percentage van de sector waarbij je volgens jezelf hoort. Zie tabel 10 Handboek Loonheffingen 2024. Wijkt de sectorcode in de aangifte af van de sectorcode die je van de Belastingdienst krijgt? Corrigeer de aangifte dan alsnog of maak bezwaar tegen de afgegeven sectoraansluiting.
Werkzaamheden verschillende sectoren
Als de werkzaamheden bij verschillende sectoren horen, word je aangesloten bij de sector waar het merendeel van de werkzaamheden bij hoort. Hierbij is het werk waarvoor je het hoogste premieloon betaalt (of naar verwachting gaat betalen) doorslaggevend. Je kunt geen gesplitste aansluiting meer aanvragen. Heb je al een gesplitste aansluiting, dan houd je deze zolang er geen wijzigingen optreden in de omstandigheden die hebben geleid tot toekenning van de gesplitste aansluiting.
Let op: een verplicht gesplitste aansluiting blijft van toepassing voor uitzendwerkgevers die naast de uitzendwerkzaamheden andere werkzaamheden verrichten, bijvoorbeeld het exploiteren van een restaurant.
Groepsaansluiting
Je kunt geen groepsaansluiting meer aanvragen. Elke werkgever binnen een economische of organisatorische eenheid wordt aangesloten bij de sector waar zijn werkzaamheden onder vallen. Heb je al een groepsaansluiting, dan houd je deze zolang er geen wijzigingen optreden in de omstandigheden die hebben geleid tot toekenning van de groepsaansluiting.
Wijziging sectorcode
Zolang de ondernemingsactiviteiten niet structureel veranderen, blijf je aangesloten bij de vastgestelde sector. Als de activiteiten structureel veranderen – bijvoorbeeld als je stopt met fabriceren en alleen nog maar als groothandel werkt –, moet je de Belastingdienst binnen 14 dagen schriftelijk om een nieuwe beoordeling vragen. Ook als je naast de activiteiten structureel andere activiteiten gaat verrichten, vraag je om een nieuwe beoordeling. Je krijgt dan een nieuwe beschikking.
Als je om een andere sectoraansluiting vraagt en deze wordt toegekend, gaat de wijziging in per eerstvolgend aangiftetijdvak volgend op het verzoek. In geval van een maandaangifte is dit per de 1e van de volgende maand. In geval van een vierwekenaangifte is dit vanaf de datum van het eerstvolgende aangiftetijdvak. De ingangsdatum staat in de beschikking met de nieuwe sectoraansluiting, of in de toelichting op die beschikking.
Wijziging sectoraansluiting door Belastingdienst
Als de sectoraansluiting op initiatief van de Belastingdienst wijzigt, gaat de wijziging in per eerstvolgend aangiftetijdvak volgend op de beschikking die je ontvangt met de nieuwe sectoraansluiting.
In geval van een maandaangifte is dit vanaf de 1e van de volgende maand.
In geval van een vierwekenaangifte is dit vanaf de datum van het eerstvolgende aangiftetijdvak.
De ingangsdatum staat in de beschikking met de nieuwe sectoraansluiting, of in de toelichting op die beschikking.
Wijziging sectoraansluiting niet met terugwerkende kracht
Je kunt de Belastingdienst niet vragen om je met terugwerkende kracht bij een andere sector aan te sluiten. Te veel betaalde premie krijg je dus ook niet terug. Dat geldt voor de gedifferentieerde premie Whk en, als het gaat om de jaren tot 2020, ook voor de sectorpremie.
Let op: de Belastingdienst kan de sectoraansluiting wel met terugwerkende kracht veranderen als je door een verkeerde indeling te weinig sectorpremie hebt betaald én deze onjuiste aansluiting aan jou is toe te rekenen of je redelijkerwijs kenbaar had kunnen zijn. Deze wijziging kan tot maximaal 5 jaar terug na afloop van het kalenderjaar.
Meer informatie:
Paragraaf 7.1.1 Handboek Loonheffingen 2024
Toelichting foutmeldingen werknemersgegevens loonaangifte 2024
Melding Loonheffingen Premies werknemersverzekeringen betalen
Bron: Forum Salaris