
Aangezien er pas sinds begin juli 2024 een nieuw kabinet is waarvan half mei het hoofdlijnenakkoord bekend werd gemaakt, was er afgelopen half jaar weinig nieuws over nieuwe wet- en regelgeving. Cijfers en percentages spelen als altijd wel een belangrijke rol. Ook berichten ten aanzien van arbeidsongeschiktheid en de zieke werknemer scoorden goed.
Wat werd goed gelezen op de site van Salaris Vanmorgen in het eerste half jaar van 2024? De tien best gelezen berichten op een rij.
- Minimumuurloon stijgt per 1 juli 2024
- Transitievergoeding bij einde tijdelijk contract of ontslag
- Wijzigingen op salarisgebied per 1 juli 2024 en wat wijzigt er per 1 januari 2025?
- Rekenregels per 1 juli 2024
- Ontslag bij veelvuldig ziekteverzuim
- Re-integratie: taken en plichten werknemer-werkgever-bedrijfsarts-en-UWV
- Tijdelijke maatregel WIA-beoordelingen
- UWV maakt premiepercentages WGA en Ziektewet al half juli bekend
- Verlenging loondoorbetaling WIA aanvragen kan nu ook online
- Wettelijke vakantiedagen vervallen in principe per 1 juli
1 Minimumuurloon juli 2024
Sinds 1 januari 2024 is het verplicht om werknemers per uur minimaal het wettelijke minimumuurloon te betalen. Na de (wettelijke) afronding is het bruto wettelijk minimumuurloon per 1 juli 2024 vastgesteld op € 13,68 per uur.
2 Transitievergoeding bij einde tijdelijk contract of ontslag
De werknemer heeft vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding bij ontslag, dus ook als hij in proeftijd wordt ontslagen.
3 Wijzigingen op salarisgebied per 1 juli 2024 en verder
Er wijzigt niet veel per 1 juli 2024 waar je als salarisprofessional rekening mee moet houden, maar toch nog een paar wijzigingen waar je alert op moet zijn. En wat zijn de wijzigingen per 1 januari 2025 en welke wetsvoorstellen e.d. liggen er verder nog? Een overzicht.
4 Rekenregels juli 2024
In de rekenregels van 1 juli 2024 zijn de gevolgen verwerkt van aanpassingen in het bruto wettelijk minimumloon per 1 juli 2024 voor uitkeringsbedragen en grondslagen op het minimumniveau.
5 Ontslag bij veelvuldig ziekteverzuim
Wanneer een werknemer veelvuldig ziek is, kan de werkgever de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Veelvuldig ziek houdt in dat de werknemer zich vaak ziek en weer beter meldt
6 Re-integratie: taken en plichten
Bij re-integreren zijn meerdere partijen betrokken met eigen taken of plichten:
- werknemer;
- werkgever;
- bedrijfsarts of arbodienst;
- re-integratiebedrijf;
- UWV.
Deze partijen hebben eigen taken of plichten.
7 Tijdelijke maatregel WIA-beoordelingen
Sinds 1 juli 2024 wordt er alleen op basis van wat mensen feitelijk verdienen een beoordeling gemaakt van de mate van hun arbeidsongeschiktheid. Dit betreft een tijdelijke maatregel voor de komende 3 jaar.
8 Premiepercentages WGA en ZW half juli bekend
De nieuwe premiepercentages voor de WGA en de Ziektewet vind je vanaf 2024 al medio juli in de Premiewijzer gedifferentieerde premie Werkhervattingskas. Ook brengt UWV de nota ‘Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet’ al in juli uit. Zo heeft de werkgever meer tijd om te beslissen of hij wil starten of stoppen als eigenrisicodrager.
9 Verlenging loondoorbetaling WIA aanvragen
Het formulier ‘Aanvragen verlenging loondoorbetaling WIA’ staat in het werkgeversportaal van UWV onder de dienst ‘Re-integratie, WIA, WAO, WAZ’.
10 Wettelijke vakantiedagen vallen in principe per 1 juli
Bij het vervallen van wettelijke vakantiedagen per 1 juli 2024 geldt dat de werknemer bekend moet zijn met deze openstaande dagen. De werknemer moet de kans moet hebben gehad om deze vakantiedagen op te nemen én hij moet weten dat de dagen per 1 juli 2024 vervallen als hij ze niet opneemt.