
Volgens de kantonrechter heeft GVB voldoende aangetoond dat een metrobestuurder van GVB videobelde tijdens het besturen van de metro. Daarom ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst per 3 december 2023.
Verbod mobiele telefoons tijdens rijden
GVB hanteert strenge veiligheidsregels ten aanzien van het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het besturen van een GVB-voertuig. Dit beleid houdt in dat er een verbod geldt voor het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden.
Intensievere controles
De directie van GVB heeft besloten om vanaf 20 september 2021 intensiever hierop te gaan controleren en het sanctiebeleid aan te scherpen. Daar waar eerder als beleid gold dat de personenvervoerder nog een – laatste – waarschuwing kreeg als deze betrapt werd op het gebruik van de telefoon tijdens de dienst, geldt met ingang van voormelde datum dat betrokkene rekening moet houden met ontslag als actief telefoongebruik komt vast te staan.
Aangescherpte sanctiebeleid gecommuniceerd
Op 20 september 2021 is het aangescherpte sanctiebeleid in een kennisgeving op intranet aan alle medewerkers gecommuniceerd. Er is toen ook een brief hierover aan het huisadres van alle medewerkers gestuurd. GVB wijst erop dat ook in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) is bepaald dat het verboden is om als bestuurder tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.
De werknemer heeft wegens ziekte tussen medio 2021 en februari 2023 niet zijn eigen werkzaamheden verricht.
Melding telefoongebruik door bestuurder
Op 13 juni 2023 heeft een adviseur railveiligheid bij GVB tijdens een reis met de metro om 16.44 uur het Communicatiecentrum Vervoer (CCV) van GVB gebeld om melding te doen van een telefoongebruik door de metrobestuurder.
De werknemer heeft tijdens dit gesprek ontkend dat hij zijn telefoon heeft gebruikt tijdens het rijden.
GVB heeft voldoende overtuigend aangetoond dat de melding over de telefonerende metrobestuurder inderdaad de werknemer betrof. De waarneming van de adviseur railveiligheid wordt voldoende betrouwbaar geacht.
Dit gegeven, in combinatie met de waarneming van de teammanager in het gesprek op 13 juni 2023 rond 17.30 uur met de werknemer dat er sprake was van een uitgaand Whatsapp-gesprek om 16.33 uur, terwijl de werknemer ook heeft toegegeven dat hij – zij het kort en op een net eerder tijdstip – heeft gebeld, levert voldoende aanknopingspunten op om aan te nemen dat het inderdaad om de werknemer ging, die tijdens het besturen van de metro zijn mobiele telefoon gebruikte.
Redelijke grond voor ontbinding
Naar het oordeel van de kantonrechter levert het voorgaande een redelijke grond voor ontbinding op, als bedoeld in artikel 7:669 lid 3 sub e BW, verwijtbaar handelen.
Hiertoe wordt overwogen dat zelfs als de werknemer door zijn langdurige afwezigheid wegens ziekte niet geheel doordrongen was van het feit dat GVB een zeer aangescherpt beleid hanteert ten aanzien van het mobiele telefoongebruik tijdens het rijden, van de werknemer als professioneel bestuurder op de metro had mogen worden verwacht dat hij zich tijdens het besturen van de metro uit zichzelf zou onthouden van het gebruik van de telefoon.
Verantwoordelijk voor veiligheid werknemers
De werknemer heeft immers de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van alle reizigers die op dat moment gebruik maken van de betreffende metro. Daar komt bij dat de werknemer tijdens het hoor-wederhoorgesprek op 16 juni 2023 heeft onderkend dat hij weet dat hij zijn telefoon niet mag gebruiken tijdens het rijden.
Onder deze omstandigheden kan van GVB niet worden verwacht dat zij de werknemer nog langer in dienst houdt. Herplaatsing elders in het bedrijf is dan ook niet aan de orde.
Gedrag niet ernstig verwijtbaar
Het gedrag van de metrobestuurder was anders dat GVB stelde verwijtbaar, maar niet ernstig verwijtbaar. Daarin weegt mee dat hij vanwege ziekte langdurig afwezig is geweest. Als metrobestuurder had hij moeten weten dat hij zijn telefoon tijdens het rijden niet mocht gebruiken en erkende dat ook. Maar misschien had hij zich niet gerealiseerd dat GVB de controles op telefoongebruik had aangescherpt.
Bij zijn terugkeer na zijn ziekte is de werknemer niet gewezen op het zerotolerancebeleid. Het kan zijn dat hij de brief daarover die hij thuis ontving, heeft gemist. Omdat zijn gedrag verwijtbaar maar niet ernstig verwijtbaar was, moet GVB hem wel een transitievergoeding betalen.
Transitievergoeding betalen
De kantonrechter heeft op de zitting en ook daarna geen duidelijkheid gekregen over de hoogte van het maandsalaris van de werknemer, zodat partijen de hoogte van de transitievergoeding zelf moeten berekenen overeenkomstig artikel 7:673 BW over de periode 1 augustus 2016 tot en met 3 december 2023.
Op de zitting heeft GVB namelijk verklaard dat geen duidelijkheid over het maandsalaris kan worden gegeven, omdat in oktober 2023 met terugwerkende een salarisverhoging wordt doorgevoerd op grond van de cao van GVB. Over de vervolgens nagestuurde simulatiesalarisstrook van november 2023 blijken partijen onenigheid te hebben over de juiste inschaling.
De kantonrechter veroordeelt GVB om de transitievergoeding te betalen.
Uitspraak Rechtbank Amsterdam, 3 november 2023, ECLI:NL:RBAMS:2023:7143