
Het doel van de re-integratie is een structurele werkhervatting in passend werk dat zo dicht mogelijk aansluit bij de resterende functionele mogelijkheden van de werknemer. Dit betekent dat er een re-integratievolgorde bestaat waarbij eerst de focus gericht wordt op de mogelijkheden binnen de eigen organisatie (Spoor 1) en, zo nodig aanvullend, buiten de eigen organisatie (Spoor 2).
Verplichtingen werknemer
De werknemer moet meewerken aan zijn herstel en mag dit niet belemmeren of vertragen.
De werknemer moet meewerken aan de re-integratie, als dit redelijkerwijs van hem kan worden verwacht. Hij moet een positieve, actieve houding hebben en enige flexibiliteit te tonen. De werknemer moet zich houden aan redelijke voorschriften van de werkgever of van deskundigen die hem begeleiden.
De werknemer moet meewerken aan het opstellen van het Plan van aanpak, het uitvoeren van het met zijn werkgever overeengekomen plan en aan in de arbeidsovereenkomst of branche overeengekomen maatregelen ter bevordering van zijn herstel of re-integratie. Er mag worden verwacht dat hij meewerkt aan redelijke maatregelen die zijn gericht op het vergroten van zijn bekwaamheden, zoals training en scholing.
Werknemer werkt niet mee
Mocht de werknemer medewerking weigeren, dan wordt van de werkgever verwacht dat hij de benodigde prikkelende maatregelen treft om de werknemer tot medewerking te stimuleren. Als prikkelende maatregelen gelden hierbij bijvoorbeeld het aanspreken van de werknemer, schriftelijk vastleggen, officieel berispen, opschorten en/ of inhouden van loon en uiteindelijk – in het uiterste geval – overgaan tot (aanzegging) van ontslag.
Ontslagverbod tenzij…
Op grond van artikel 7:670 lid 1 BW geldt dat de werkgever de werknemer niet mag ontslaan tijdens de eerste 2 jaar dat de werknemer wegens ziekte niet in staat is om zijn werk te doen.
De ontslagbescherming geldt echter niet als de zieke werknemer weigert mee te werken aan zijn re-integratie (artikel 7:670 a lid 1 BW). Dat is het geval als de zieke werknemer zonder deugdelijke grond een van de volgende dingen doet:
- de werknemer weigert redelijke voorschriften van de werkgever op te volgen en mee te werken aan maatregelen die erop gericht zijn om hem weer te laten werken, of;
- de werknemer weigert de door de werkgever aangeboden passende arbeid als bedoeld in artikel 7:658a BW te verrichten, of;
- de werknemer weigert mee te werken aan de opstelling, bijstelling of evaluatie van een Plan van aanpak als bedoeld in artikel 25 lid 2 WIA.
Verplichtingen werkgever
De werkgever is verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en re-integratie van zijn zieke werknemers. Hij moet zich laten bijstaan door een bedrijfsarts of arbodienst.
De werkgever moet passende werkzaamheden aanbieden en zo nodig opdragen. De zieke werknemer moet daar niet zelf op af hoeven gaan. Het alleen attenderen op vacatures of laten kennismaken met een manager is niet genoeg. Het informeren naar vacatures bij andere bedrijfsonderdelen of het laten meedraaien in sollicitatieprocedures voor openstaande functies is ook niet voldoende.
Zelfs in een situatie van inkrimping of reorganisatie moet de werkgever actief zoeken naar de mogelijkheden om een werknemer met functionele beperkingen toch aan het werk te houden.
Arbeidsconflict
Ook als een arbeidsconflict speelt met een puur persoonlijk karakter, wordt van de werkgever verwacht dat hij de mogelijkheden onderzoekt om de werknemer op een dusdanige andere positie in het bedrijf te plaatsen dat dit conflict zich niet meer voor zal doen en de werknemer zo optimaal mogelijk kan functioneren.
Herplaatsen
Van de werkgever wordt niet verwacht dat hij met het oog op de re-integratie van de zieke werknemer een andere werknemer ontslaat. Als de werkgever een andere werknemer in de oorspronkelijke functie van de zieke werknemer heeft aangesteld, mag dit echter geen reden zijn voor het niet herplaatsen.
Grootte organisatie
Naarmate het bedrijf groter is, er meer vacatures zijn en er meer diversiteit in functies is, zijn er eerder andere passende functies beschikbaar. Ook zijn de mogelijkheden tot aanpassing van de eigen functie dan groter.
Bij de begeleiding van de werknemer bij het vinden van geschikt werk wordt ook gekeken naar andere, met de eigen onderneming verbonden organisaties, bijvoorbeeld in een holdingstructuur.
Kosten re-integratie
Van de werkgever wordt verlangd dat hij de kosten van re-integratie van de werknemer draagt. In bepaalde gevallen kan hij gebruikmaken van re-integratie-instrumenten, zoals voorzieningen.
De werkgever mag niet van de werknemer verlangen dat deze een aanvullende ziektekostenverzekering sluit voor behandelingen die niet zijn opgenomen in de basisverzekering.
Van de werkgever kan in redelijkheid niet worden gevraagd, dat hij de kosten draagt van een re-integratietraject waarvan van tevoren duidelijk is dat de re-integratiemogelijkheden van de werknemer niet of nauwelijks verruimen. Zo hoeft een werkgever meestal geen dure opleiding te betalen, waarbij de werknemer na afronding slechts één specifieke functie kan verwerven als hierin nauwelijks vacatures voorkomen.
De kans op vergroting van de re-integratiemogelijkheden, is bepalend voor de vraag welke financiële bijdrage UWV van een werkgever mag ververwachten.
Opleidingen
Als functies passend zijn te maken door de inzet van een kortdurende (in de regel circa 6 maanden) training of scholing, kan dit van werkgever en werknemer worden verwacht. Ten aanzien van Spoor 2 kan de inzet van een opleiding of training vooral noodzakelijk zijn om de arbeidskansen te vergroten.
Bron: Werkwijzer poortwachter