
Samen met vakbonden, werkgeversorganisaties en de pensioenuitvoerders heeft minister Schouten een campagne ontwikkeld om personen van 18 jaar en ouder te informeren over de nieuwe
pensioenregels. Daarbij wordt telkens verwezen naar het centrale platform Pensioenduidelijkheid.nl.
De campagne bestaat uit de volgende fases:
- In 2023 (start 21 augustus) wordt gecommuniceerd dat regels voor pensioen gaan veranderen en waarom (zodat voor alle generaties pensioen goed geregeld blijft). Deze boodschap
verkondigen we via radio, televisie en online video. Dat zijn alle drie media die zeer geschikt zijn om een diverse groep burgers, waaronder ook laaggeletterden, goed te bereiken. - In 2024 worden de nieuwe regels voor pensioen uitgelegd in publiekscampagnes. Dat zal in gezamenlijkheid gebeuren met de werkgeversorganisaties, vakbonden en pensioenuitvoerders. Daarbij zal, naast de eigen kanalen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ook gebruik gemaakt worden van de communicatie-inzet van de partners. Zij hebben veelal een directe band met de deelnemers.
- In 2025 en 2026 volgt een herhaling van deze boodschappen. Zodra meer bekend is over de invulling van de nieuwe pensioenregeling voor de individuele deelnemer, verschuift het accent naar de informatie vanuit de pensioenuitvoerders.
In de campagne wordt rekening gehouden met een divers kennisniveau onder verschillende groepen over pensioen.
Bekendheid basiskenmerken pensioen
Uit de publieksmonitor blijkt dat de basiskenmerken van het pensioen, zoals dat het uit drie pijlers bestaat, bij een ruime meerderheid bekend zijn. 56% van de mensen is bekend met het feit dat er dingen gaan veranderen aan het pensioen in Nederland. Niet-gepensioneerden ouder dan 55 jaar en al gepensioneerden zijn vaker bekend met deze verandering dan 55-minners. De bekendheid met het feit dat er dingen gaan veranderen neemt toe naarmate men meer financieel geletterd is. Er leeft echter ook een aantal misverstanden over pensioenen en de aankomende veranderingen.
Concrete persoonlijke berekeningen
De concrete persoonlijke berekeningen door de pensioenuitvoerders zijn nu nog niet bekend. Deze volgen uit de afspraken over de nieuwe pensioenregeling tussen werkgevers en werknemers, die
tijdens de transitieperiode naar het nieuwe stelsel worden gemaakt. De komende jaren gebruikt de minister om samen met vakbonden, werkgeversorganisaties en de pensioenuitvoerders stapsgewijs en doelgericht iedereen van 18 jaar en ouder te infomeren over de nieuwe regels voor pensioen.
Juiste feitelijke informatie
De minister vindt het van belang dat de juiste, feitelijke informatie over het nieuwe pensioenstelsel in begrijpelijke taal beschikbaar is. Ook vind ik het van belang om waar nodig misvattingen weg te nemen. Dit is ook onderdeel van de communicatieaanpak. Samen met sectorpartijen (werkgeversorganisaties, vakbonden, pensioensector) inventariseert zij welke vragen en eventuele
misverstanden er over pensioenen leven. Maandelijks worden de veel gestelde vragen en antwoorden via Pensioenduidelijkheid.nl en Werkenaanonspensioen.nl gepubliceerd en gedeeld via onze partners, zodat zij dit ook verder kunnen verspreiden. Op basis van de gestelde vragen wordt ook de publiekscampagne verder aangescherpt.
Misverstanden
Met de genoemde sectorpartijen zijn misverstanden over de Wtp geïnventariseerd. Op de websites Pensioenduidelijkheid.nl en Werkenaanonspensioen.nl zijn de antwoorden opgenomen. De volgende misverstanden worden vaak genoemd:
1 Er is straks geen pensioen meer over voor jongeren.
Ook voor jongeren is er straks pensioen. Het opgebouwde pensioen is gebaseerd op de voor en door hen ingelegde premies, plus het daarover gemaakte rendement.
2 Mensen kunnen zelf beschikken over hun ‘individuele pensioenpot’.
Er is geen sprake van een individuele pensioenpot, die individuen zelf gaan beheren. We blijven pensioen gezamenlijk opbouwen en de risico’s met elkaar delen. En het beheer doen we ook nog
steeds gezamenlijk, via een pensioenfonds of verzekeraar. Voor iedereen wordt duidelijker wat je zelf hebt opgebouwd en ingelegd samen met de werkgever.
3 Het opgebouwde pensioenvermogen kan opraken waardoor geen pensioen meer kan worden uitgekeerd.
Nee. We blijven pensioen gezamenlijk opbouwen en de risico’s met elkaar delen. De pensioenuitvoerder berekent welke premie nodig is om te zorgen dat alle deelnemers levenslang een
pensioenuitkering kunnen krijgen; dit hangt onder andere af van de gemiddelde levensverwachting van de deelnemers.
4 Het pensioen gaat straks elke maand omhoog of omlaag.
In het nieuwe pensioenstelsel wordt de hoogte van je pensioen één keer per jaar aangepast. Je pensioen verandert dus niet elke maand.
5 Het pensioen kan ineens enorm omlaag.
Er zijn waarborgen om te zorgen dat het pensioen niet ineens enorm omlaag gaat. In het nieuwe stelsel kunnen pensioenfondsen en verzekeraars de opbrengst van hun beleggingen sneller gebruiken om de pensioenen te verhogen. Omgekeerd werkt het ook: als het tegenzit, kunnen de pensioenen omlaag. De nieuwe pensioenwet regelt wel dat er reserves zijn om dat zo veel mogelijk op te vangen. Ook mogen pensioenfondsen en verzekeraars de verandering in de uitkering spreiden over meerdere jaren.
6 Politici en ambtenaren vallen straks niet onder het nieuwe pensioenstelsel.
Het nieuwe pensioenstelsel gaat ook gelden voor politici en ambtenaren. Ambtenaren zijn aangesloten bij het ABP en volgen dus de nieuwe regels voor pensioenfondsen. Voor politici geldt dat hun pensioen uit de begroting van de overheid wordt betaald. Om dat te wijzigen, moet de wet worden aangepast. De Eerste Kamer heeft de motie Crone aangenomen om hier zo snel mogelijk werk van te maken. Deze nieuwe (wettelijke) pensioenregeling zal ook voldoen aan de vereisten uit de nieuwe pensioenwet.
Aangeleverde gegevens controleren
Hoe worden deelnemers aangespoord om gedurende de transitieperiode te controleren of al hun aangeleverde gegevens bij de pensioenuitvoerder op orde zijn?
De oproep om je contactgegevens te controleren en zo nodig aan te passen wordt benoemd op Pensioenduidelijkheid.nl. Ook is de oproep onderdeel van de veel gestelde vragen en antwoorden die
worden ingezet in de publiekscommunicatie. Het is daarnaast de taak van de pensioenuitvoerders om de contactgegevens te verifiëren en zelf deelnemers te benaderen.
Nieuw pensioenstelsel: start campagne over pensioenduidelijkheid