
Klopt het dat veel opleidingen zonder duidelijk aantoonbare meerwaarde, zoals een opleiding tot
virtuele maagbandconsulent of energetische therapeut, toch weer werden aangeboden via het
STAP-budget?
Het klopt dat opleiders deze opleidingen hebben opgenomen in het STAP-scholingsregister. Helaas voldoen niet alle opleidingen die via het STAP-scholingsregister worden aangeboden altijd aan de voorwaarden van de regeling.
STAP-scholingsregister
Tijdens de afgelopen tijdvakken heeft de Toetsingskamer STAP onderzoek gedaan en naar aanleiding daarvan meer dan 5.000 opleidingen uit het aanbod verwijderd, deels vrijwillig en deels op basis van besluiten tot uitsluiting.
Ook de keurmerken hebben bij hen aangesloten opleiders aangesproken op opleidingsaanbod dat niet aan lijkt te sluiten op de voorwaarden van STAP wat mede geleid heeft tot vrijwillige terugtrekking van scholingsaanbod.
Tegelijkertijd omvat het scholingsregister meer dan 150.000 opleidingen. Opleiders kunnen dagelijks opleidingen aan het register toevoegen of uit het register halen. Dit maakt dat bepaalde opleidingen toch nog voorkomen in het register.
Voldoet opleiding aan voorwaarden?
Opleiders die hun scholingsaanbod voor STAP in aanmerking brengen, verklaren daarmee dat hun
opleiding aan de voorwaarden voldoet. De Toetsingskamer STAP ziet toe op de arbeidsmarktgerichtheid van opleidingen en controleert of opleiders en opleidingen voldoen aan de voorwaarden van STAP. Wanneer scholing niet aan de STAP-voorwaarden voldoet, kunnen opleidingen of opleiders uitgesloten worden van STAP.
Grijs gebied
Helaas betekent dit ook dat bepaalde opleiders het grijze gebied opzoeken en opleidingen
registreren waarvan achteraf wordt geconstateerd dat die niet voldoet aan de voorwaarden van
STAP. De genoemde opleidingen lijken in die categorie te vallen.
STAP-regeling strenger en strakker
De ketenpartners werken hard om te zorgen dat het scholingsaanbod voldoet aan de voorwaarden. We zijn daarom bezig met het strenger en strakker maken van de STAP-regeling zodat duidelijker wordt welke opleidingen niet in aanmerking mogen komen voor STAP.
Eigen regie aanvragers
Tegelijkertijd geldt dat STAP uitgaat van de eigen regie van aanvragers. Inherent aan het ondersteunen daarvan is dat iemand zelf kan kiezen welke scholing het beste past. Dit kan scholing zijn die gericht is op de ontwikkeling van beroepsgerichte vaardigheden maar ook scholing van persoonlijke vaardigheden die helpen om de positie van werkenden en werkzoekenden op de arbeidsmarkt te verbeteren.
Cursussen arbeidsmarktgericht?
Ten aanzien van cursussen gericht op alternatieve geneeswijzen, is de Tweede Kamer eerder gemeld dat
deze cursussen opleiden tot beroepen die in Nederland niet verboden zijn. Op dit moment wordt verkend of dergelijke cursussen wel arbeidsmarktgericht zijn, mede naar aanleiding van eerdere zorgen uit de Kamer, en welke eventuele maatregelen dit vergt. Wanneer er meer duidelijkheid hierover is, volgt hierover bericht.
Cursussen over cryptovaluta
De Toetsingskamer toetst specifiek op “zogenaamde financiële opleidingen”. Cursussen over cryptovaluta zonder professioneel karakter dragen niet bij aan de verbetering van de arbeidsmarktpositie van de cursist. Dit zou moeten leiden tot een overstap naar een baan gericht op cryptovaluta of het
toepassen van de kennis en/of vaardigheden over cryptovaluta in de huidige baan.
Een cursus zonder professioneel karakter zal dan ook als hobbymatig worden beoordeeld door de Toetsingskamer.
Geen STAP-subsidie voor bepaalde opleidingen
Wanneer na onderzoek wordt geconstateerd dat sprake is van hobbymatige scholing, wordt deze scholing van het register worden uitgesloten. Nog voor het volgende aanvraagtijdvak is een wijzigingsregeling voorzien met een explicitering welke scholing per definitie niet voor STAP-subsidie in aanmerking komt.
In oktober 2022 is de STAP-regeling gewijzigd waarbij expliciet gemaakt is dat het aanbieden van
scholing met cadeaus en andere voordelen niet toegestaan is. Verder staat het opleiders vrij om
marketing in te zetten voor hun opleidingsaanbod, tenzij het gaat om misleidende reclame wat
volgens het Burgerlijk Wetboek niet is toegestaan.
Laagdrempelig blijven ontwikkelen
Met het STAP-budget is voor iedereen met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt een
individueel scholingsbudget binnen handbereik. Mensen kunnen zich laagdrempelig blijven
ontwikkelen en beter regie op hun eigen op hun loopbaan nemen doordat zij zelf de beschikking
krijgen over een leer- en ontwikkelbudget.
Duurzame inzetbaar houden
Het doel van het STAP-budget is om de beroepsbevolking duurzaam inzetbaar te houden op de arbeidsmarkt, aanvullend aan de inspanningen vanuit werkgevers en sectoren.
Voor Leven Lang ontwikkelen is het uitgangspunt dat werkgevers en werknemers zélf verantwoordelijk zijn voor investeringen in scholing en ontwikkeling. Het STAP-budget is ondersteunend en niet bedoeld om scholing te financieren waar wettelijk gezien een verplichting ligt bij de werkgever om dit te financieren.
Laagdrempelige benadering
De laagdrempelige benadering lijkt aan te slaan. Dit wordt bevestigd door cijfers die na elk tijdvak
beschikbaar komen. In 2022 heeft het STAP-budget een diverse groep bereikt, met voor een
belangrijk deel de groep die relatief weinig scholing volgt. Zo was meer dan de helft van aanvragers praktisch geschoold en hebben naar verhouding veel flexwerkers een aanvraag ingediend.
Meer gericht op (om)scholing cruciale sectoren
Tegelijkertijd geldt dat STAP een lerende regeling is en dat afgelopen jaar is gebleken dat deze strenger en strakker moet. Met dat proces zijn de ministeries met de ketenpartners van STAP volop bezig. Verder wordt bezien op welke wijze STAP meer gericht op (om-)scholing naar maatschappelijk cruciale sectoren kan worden ingezet. De Tweede Kamer wordt hierover voor de zomer geïnformeerd.
De volgende aanvraagperiode voor het STAP-budget start op maandag 1 mei 2023 om 10:00 uur.
Antwoorden op Kamervragen van het lid Van Kent (SP) over een nieuwe ronde van het STAP-budget