
Is het vergoeden van de kosten van een griepprik, mits opgenomen in het arboplan, nog gericht vrijgesteld?
Er geldt geen gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen voor een vergoeding van de kosten van een griepprik. De voorziening wordt namelijk niet gebruikt op de (thuis)werkplek.
Voorwaarden
De gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen geldt alleen als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
- Arbeidsomstandighedenwet
De voorzieningen vloeien voor de werkgever rechtstreeks voort uit de Arbeidsomstandighedenwet. Het gaat dan om voorzieningen die zorgen voor de veiligheid en gezondheid van de werknemer. - Op (thuis)werkplek
De werknemer gebruikt of verbruikt de voorzieningen op de (thuis)werkplek (geheel of gedeeltelijk) of op een plaats waar de werkgever uitvoering geeft aan de Arbeidsomstandighedenwet.
Geen eigen bijdrage - De werkgever brengt geen kosten ten laste van de werknemer. Oftewel de werknemer mag geen eigen bijdrage betalen voor de voorzieningen. Ook het uitruilen van een belast loonbestanddeel tegen een onbelaste voorziening is in dit verband een eigen bijdrage, bijvoorbeeld bij cafetariaregelingen.
Voorbeelden arbovoorzieningen
Voorbeelden van arbovoorzieningen die nog wel onder de gerichte vrijstelling vallen, zijn:
- een verplichte medische keuring;
- een corona(zelf )test voor de uitoefening van de werkzaamheden op de arbeidsplaats;
- een aanstellingskeuring.
Stoelmassage/cursus stoppen met roken
Voorheen werd goedgekeurd dat de cursus stoppen met roken en stoelmassage altijd generiek onder de gerichte arbovrijstelling vielen. Sinds 1 januari 2022 is dat niet langer het geval.
Als de werkgever stoelmassage op de werkplek aanbiedt, geldt hiervoor doorgaans een nihilwaardering. Daarnaast kunnen deze voorzieningen in individuele situaties mogelijk wel onder de gerichte arbovrijstelling vallen.
Meer informatie vind je in paragraaf 22.1.9 Arbovoorzieningen in het Handboek Loonheffingen 2022.
Bron: Forum Salaris
Slechts verplichte arbovoorzieningen gericht vrijgesteld vanaf 2022