• Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Nieuwsbrief
  • STAP-budget
Salaris Vanmorgen

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget
Home » VOG te laat ingeleverd, betekent einde arbeidsovereenkomst

VOG te laat ingeleverd, betekent einde arbeidsovereenkomst

Nieuws

Nu de werkneemster niet tijdig een voor de functie verplichte VOG heeft overgelegd aan de werkgever, is de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig geëindigd.

21 juni 2021 door Salaris Vanmorgen

De werkgever heeft terecht beroep gedaan op de ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst. Dat oordeelt de kantonrechter.

Wat is de situatie?

De werkgever heeft de arbeidsovereenkomst met de werkneemster per 30 januari 2021 beëindigd vanwege het door haar niet (tijdig) aanleveren van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

De werkneemster heeft zich op het standpunt gesteld dat van een rechtsgeldige beëindiging van de arbeidsovereenkomst geen sprake is geweest.

Beoordeeld moet dan ook worden of de arbeidsovereenkomst door middel van het door de werkgever gedane beroep op de ontbindende voorwaarde, al dan niet tot een rechtsgeldig einde is gekomen.

VOG verplicht voor functie

Niet ter discussie staat dat voor (de uitoefening van) de functie een VOG wettelijk verplicht is, nu dit door de werkgever is gesteld en door de werkneemster ter mondelinge behandeling desgevraagd ook is erkend.

Ontbindende voorwaarde

Uit artikel 2 van de tussen partijen gesloten arbeidsovereenkomst volgt dat de arbeidsovereenkomst wordt aangegaan onder de ontbindende voorwaarde, inhoudende dat de werknemer uiterlijk twee maanden na indiensttreding de screening zoals vereist voor de functie compleet en met positief resultaat heeft afgerond.

De werkgever heeft gesteld dat het overleggen van een VOG onderdeel uitmaakt van de in artikel 2 van de arbeidsovereenkomst genoemde screeningsprocedure.

Het door de werkneemster gevoerde verweer, inhoudende dat voor haar niet duidelijk was dat het overleggen van een VOG onderdeel uitmaakte van het positief afronden van de screeningsprocedure, treft dit naar het oordeel van de kantonrechter geen doel.

Duidelijk en ondubbelzinnig

In dat verband wordt erop gewezen dat uit de door de werkgever overgelegde aanstellingsbrief duidelijk en ondubbelzinnig volgt dat het overleggen van een VOG onderdeel uitmaakt van de screening. In deze brief wordt ook melding gemaakt van de consequenties van het niet (tijdig) voldoen aan deze screeningsonderdelen.

Onderdeel screeningsprocedure

Door de werkneemster is daarnaast niet betwist dat zij ook de benodigde informatie en uitleg over de screeningsprocedure heeft ontvangen. Gelet op het voorgaande wist, althans kon, de werkneemster dan ook weten dat het overleggen van een VOG onderdeel uitmaakte van de in artikel 2 van de arbeidsovereenkomst genoemde screeningsprocedure. Dat de inhoud van de screeningsprocedure voor de werkneemster ook duidelijk was, volgt daarnaast voldoende uit de brief van haar gemachtigde.

De gemachtigde van de werkneemster bericht in deze brief aan de werkgever namelijk: “Voorts deelde cliënte mij mede dat de screening waarnaar in artikel 2 van de arbeidsovereenkomst wordt verwezen, het verstrekken van een Verklaring Omtrent Gedrag (hierna: VOG) vereist”.

Binnen twee maanden na startdatum

Vaststaat dat de werkneemster op 16 november 2020 bij de werkgever in dienst is getreden, zodat zij op grond van het bepaalde in artikel 2 van de arbeidsovereenkomst gehouden was haar VOG binnen twee maanden na deze startdatum aan te leveren.

De werkneemster heeft echter niet op uiterlijk 16 januari de VOG bij de werkgever ingeleverd. De werkgever geeft haar nog even respijt tot 30 januari. Nu de werkneemster ook niet op uiterlijk 30 januari de VOG heeft overhandigd, stuurt de werkgever op 1 februari een brief dat de arbeidsovereenkomst per 30 januari 2021 is beëindigd.

Werkneemster zelf verantwoordelijk

Vooropgesteld wordt dat de werkneemster zelf verantwoordelijk is voor het tijdig aanvragen en aanleveren van haar VOG. Nu het ministerie zelf bepaalt of er al dan niet een VOG wordt afgegeven, kan de werkgever als werkgever bovendien ook geen invloed uitoefenen op de verkrijging daarvan. Eventuele vertragingen in het aanvragen en verkrijgen van een VOG komen dan ook voor rekening en risico van de werkneemster.

Meermaals gewezen op verplichting

In dit verband acht de kantonrechter verder van belang dat uit de door de werkgever aangeleverde stukken voldoende blijkt dat zij de werkneemster na haar indiensttreding meermaals op haar verplichting om een VOG aan te leveren heeft gewezen, alsook op de gevolgen bij het uitblijven van de (tijdige) aanlevering daarvan.

Te laat aangeleverd

Door de werkneemster is onweersproken gesteld dat zij haar VOG pas op 1 februari 2021 heeft ontvangen. Over de oorzaak van de vertraging in het aanvragen van de VOG dan wel het aangeleverd krijgen daarvan, lopen de verklaringen van de werkneemster uiteen en zijn deze naar het oordeel van de kantonrechter niet geheel eenduidig.

Uit de door de werkneemster afgelegde verklaringen leidt de kantonrechter in ieder geval af dat de werkneemster pas kort voor het verstrijken van de in artikel 2 van de arbeidsovereenkomst genoemde termijn een aanvraag voor een VOG bij het ministerie heeft ingediend.

Ontslagbescherming

De voor de arbeidsovereenkomst kenmerkende bescherming van de werknemer, die onder meer tot uiting komt in het wettelijk stelsel van het ontslagrecht, brengt mee dat de geldigheid van een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst slechts bij uitzondering kan worden aanvaard.

Drie eisen bij ontbindende voorwaarde

Door de Hoge Raad is bepaald dat het opnemen van een ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst onder bepaalde omstandigheden mogelijk is, indien is voldaan aan drie elementen:

  1. Het opnemen van een ontbindende voorwaarden mag geen strijdigheid opleveren met het stelsel van het ontslagrecht.
  2. De vervulling van de ontbindende voorwaarde moet objectief worden bepaald.
  3. Na de vervulling van de ontbindende voorwaarden moet geen invulling meer kunnen worden gegeven aan de arbeidsovereenkomst.

Volgens de kantonrechter is in het onderhavige geval aan voornoemde elementen voldaan en heeft de werkgever de arbeidsovereenkomst van de werkneemster door middel van het inroepen van de ontbindende voorwaarde rechtsgeldig beëindigd. Daartoe wordt het volgende overwogen.

De ontbindende voorwaarde is niet in strijd met enige wettelijke bepaling dan wel een opzegverbod. Door de werkgever is daarnaast onweersproken gesteld en onderbouwd dat de VOG wettelijk verplicht is voor de uitoefening van de functie.

Niet gesteld kan daarnaast worden dat het vervullen van de ontbindende voorwaarde niet objectief bepaald kon worden en afhankelijk is gesteld van de subjectieve waardering van één partij. Het afgeven van een VOG geschiedt door het ministerie en het verkrijgen van een VOG is niet afhankelijk van de wil van partijen.

Artikel 2 van de arbeidsovereenkomst bevat daarnaast een concrete (en vooraf voor partijen kenbare) termijn. De werkneemster heeft met deze ontbindende voorwaarde, via ondertekening van de arbeidsovereenkomst, ingestemd, zodat deze voorwaarde wordt geacht tussen partijen te zijn overeengekomen.

Geen VOG, geen functie uitoefenen

Nu voor de uitoefening van de functie een VOG wettelijk verplicht is, kan worden vastgesteld dat er geen invulling kan worden gegeven aan de arbeidsovereenkomst indien de betreffende werknemer geen VOG kan verkrijgen. Zonder VOG is het immers niet mogelijk om de functie uit te oefenen. Aan het derde element is dan ook voldaan.

Nu de arbeidsovereenkomst per 30 januari 2021 rechtsgeldig tot een einde is gekomen, bestaat voor toewijzing van het door de werkneemster subsidiair verzochte geen grondslag. De door de werkneemster ingediende verzoeken wijst de kantonrechter dan ook af.

Uitspraak Rechtbank Rotterdam, 9 juni 2021, ECLI:NL:RBROT:2021:5162

 

Categorie: Nieuws Tags: arbeidsovereenkomst, einde dienstverband, Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Tags: arbeidsovereenkomst, einde dienstverband, Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Gerelateerde artikelen

27 januari 2023

Arbeidsovereenkomst ontbonden-werkgever moet achterstallig loon betalen

26 januari 2023

Onjuiste opzegtermijn door werknemer, geen schadevergoeding werkgever

20 januari 2023

Niet tussentijds opzegbaar arbeidscontract ontbonden – billijke vergoeding

18 januari 2023

Einddatum leer-arbeidsovereenkomst niet strijdig met cao dus niet nietig

Hoofdsponsor

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Partners

Werkgevers betalen meer loonkosten per minimumloner
Maak ruimte voor een starter: iedereen moet ergens beginnen!
Loondoorbetaling zieke AOW’er van 13 naar 6 weken: het wat en waarom
Vier salarissoftware trends voor 2023
Masterclass Arbeidsrecht en sociale zekerheid
Werknemers met financiële zorgen helpen: drie tips
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Juiste informatie over transitievergoeding bij overgang van onderneming
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2023 beschikbaar – witte en groene tabellen
  • Iedere werknemer minimaal 85 euro netto meer per maand in 2023
  • Wat verandert er op jouw loonstrook in 2023?
  • Uitkeringen als WIA, WW, Ziektewet en AOW stijgen per 1 januari 2023
  • Werknemer met modaal inkomen krijgt in 2023 netto 91 euro meer

NIRPA

Opleidingen

02
feb
Grensoverschrijdend Werken (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
06
feb
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
06
feb
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
MOCuitgevers
08
feb
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
09
feb
Online cursus Update loonheffingen en hybride werken
MOCuitgevers
10
feb
IB-geen Winst en Loonbelasting
Markus Verbeek Praehep
14
feb
Inkomstenbelasting voor de Salarisadministrateur (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
16
feb
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
MOCuitgevers
17
feb
Loonbeslag, Beslagvrije Voet en Preferentie (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
20
feb
Manager Payroll Services & Benefits
Markus Verbeek Praehep
23
feb
Arbeidsrecht – Disfunctioneren (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
27
feb
Pensioenen (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
01
mrt
Post Bachelor Arbeidsrecht en Sociale Zekerheid
Markus Verbeek Praehep
03
mrt
Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®)
Markus Verbeek Praehep
06
mrt
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
MOCuitgevers
06
mrt
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
MOCuitgevers
07
mrt
Strategische Arbeidsvoorwaarden en Belonen
Markus Verbeek Praehep
09
mrt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
MOCuitgevers
10
mrt
Training DGA voor Salarisadministrateurs en Beloningsadviseurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Training HR voor Salarisadministrateurs (NIRPA PE)
Markus Verbeek Praehep
13
mrt
Cursus Internationaal / grensoverschrijdend werken
MOCuitgevers
16
mrt
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
MOCuitgevers
16
mrt
Training Inkomstenbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
20
mrt
Training Loonbelasting voor Financials, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
21
mrt
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
MOCuitgevers
22
mrt
Training Omzetbelasting, de Essentie
Markus Verbeek Praehep
27
mrt
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
MOCuitgevers
30
mrt
Online training Power Query voor HR en salarisadministrateurs
MOCuitgevers
18
apr
Cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers
20
apr
Cursus DGA verlonen
MOCuitgevers
16
mei
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
MOCuitgevers
06
jun
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
MOCuitgevers
06
jun
Online cursus Personeel en AVG/privacy
MOCuitgevers
15
jun
Online cursus Werkkostenregeling
MOCuitgevers

Vacatures

(senior) Loonadviseur
Scab
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Consultant HRM (AFAS)
a/s WORKS
Assistent Salarisadministrateur Alkmaar
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Junior Functioneel Beheerder (AFAS) – Arnhem
Strictly People
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Payroll Specialist – B&S Dordrecht
Strictly People
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Salarisadministrateur
Flynth
Assistent Salarisadministrateur Heerlen
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Adviseur Digital HRM
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Senior Payroll Specialist
Randstad Groep Nederland
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Senior Salarisspecialist
Infacto
Vacature Salarisadministrateur
WEA Deltaland
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Medior Salarisspecialist
Infacto
Salarisadministrateur
RSM Netherlands Loonadviesgroep B.V.
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Salarisprofessional
HLB Witlox Van den Boomen
HR adviseur (extern)
Scab
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
Vacature Salarisadministrateur Regio Rotterdam Rijnmond en Breda
a/s WORKS
(senior) Loonadministrateur
Scab
Payroll Professional
CROP
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadministrateur
Ruigrok
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Salarisadministrateur – ISS Utrecht
Strictly People
Salarisadministrateur – UMC Utrecht
Strictly People
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Senior Salarisadministrateur
Flynth
Salarisadministrateur Den Haag
Verbond van Verzekeraars
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan

Vriend van Salaris Vanmorgen

abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Cedeo erkend

Categorie

  • Nieuws
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • STAP-budget

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV