Daardoor kunnen deze werkevers er achteraf tonnen bij inschieten en bestaat het gevaar dat ze hun personeel alsnog de laan uit moeten sturen. Het gaat om een softwareprobleem dat blijkbaar niet was voorzien.
Dat stelt Hendarin Mouselli van VRF Advocaten in Oisterwijk, dat bedrijven bijstaat in de flexbranche. Omdat ze er met het UWV niet uitkomt, luidt ze de noodklok in een brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken.
‘Zonder oplossing dreigen helaas grote groepen werknemers hun baan te verliezen. Voor ondernemers die werken met weekverloning is het vijf voor twaalf.’ Dat zijn vaak, maar niet alleen, uitzendbureaus.
Loonsom
Om voor de steunregeling NOW in aanmerking te komen, moet een bedrijf laten zien dat de loonsom gelijk is gebleven ten opzichte van de peilmaand maart. Maar omdat deze ondernemingen loonaangifte doen in een cyclus van 4-4-5, waarin maart 5 weken telt, is hun loonsom dan hoger dan in de maanden ervoor en erna. Zij hebben geen mogelijkheid om dit te corrigeren, terwijl dat bij een kwartaal- of jaaraangifte wel kan.
Daardoor lijkt het of deze ondernemingen meer subsidie claimen dan waar ze recht op hebben. Dat betekent dat ze bij de definitieve vaststelling van de subsidie niet alleen een deel van het al uitgekeerde voorschot moeten terugbetalen, maar ook nog een boete.
Mouselli roept Koolmees op om snel met een oplossing te komen, omdat de derde ronde van de NOW nu voor de deur staat. Volgens een woordvoerder van Sociale Zaken is de brief bekend en wordt ernaar gekeken. Ze kan nog geen inhoudelijke reactie geven.