Het derde steunpakket voor ondernemers dat in oktober ingaat, wordt soberder, maar duurt wel langer, bevestigen Haagse bronnen aan NU.nl na berichtgeving woensdagochtend door het AD en De Telegraaf.
Coronamaatregelen vanaf oktober – NOW met 9 maanden verlengd
Het tweede steunpakket loopt 1 oktober af. Bedrijven krijgen nu onder meer een vergoeding voor de loonkosten (NOW-regeling) als zij minimaal 20 procent omzetverlies hebben. Daar zou direct de grootste wijziging zitten. De grens voor omzetverlies wordt verhoogd naar 30 procent.
Ook de hoogte van de loonsubsidie gaat omlaag. Nu krijgen werkgevers maximaal 90 procent van de loonkosten vergoed, dat wordt in de voorlopige plannen in stappen verlaagd naar 60 procent.
Op dit moment onderhandelen minister Koolmees van Sociale Zaken, minister Hoekstra van Financiën en minister Wiebes van Economische Zaken met werkgevers en werknemers over het noodpakket 3.0.
Het tweede steunpakket heeft een looptijd van vier maanden. De nieuwe maatregelen duren “tot ver in 2021”, aldus bronnen in Den Haag.
CPB: Loonsubsidie minder belangrijk
Een lagere NOW-uitkering is onder meer gebaseerd op recente berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). De loonsubsidie was aan het begin van de coronacrisis belangrijk voor het behoud van banen, maar nu bepaalde bedrijven langer in de problemen zitten, wordt zoeken naar ander werk belangrijker.
Omscholing en begeleiding naar ander werk kunnen een grote rol gaan spelen tegen werkloosheid, aldus het CPB.
In de eerste twee steunpakketten werden ook zzp’ers geholpen met een bijstandsuitkering (TOZO) en kregen ondernemers een vergoeding voor misgelopen inkomsten (eerst TOGS, later TVL). Deze hulp wordt in grote lijnen ook in het derde pakket opgenomen.
Het derde steunpakket wordt naar verwachting eind deze week en anders begin volgende week gepresenteerd.
Bron: Nu.nl
Minder ingrijpend
De NOW-regeling wordt voorlopig minder gewijzigd dan in eerste instantie leek.
NOS.nl meldt op 27 augustus dat afspraken zijn gemaakt over het deel van het salaris dat de overheid betaalt aan werknemers van bedrijven die van de NOW gebruikmaken. Dat blijft 90 procent, met dien verstande dat werkgevers 10 procent moeten besteden aan scholing.
Bedrijven kunnen een beroep blijven doen op de NOW als ze een omzetverlies van 20 procent hebben geleden. Er waren plannen om dat percentage te verhogen, maar het kabinet heeft met werkgevers en werknemers afgesproken dat het percentage voorlopig toch niet wordt veranderd.
Het steunpakket is op vrijdag 28 augustus bekendgemaakt.