Vrijdag 5 juni was de laatste dag dat bedrijven de subsidie voor het eerste subsidietijdvak konden aanvragen. De NOW is per 1 juni verlengd met vier maanden tot 1 oktober. NOW 2.0 kan vanaf 6 juli worden aangevraagd en voorziet in tegemoetkoming op de loonkosten vanaf 1 juni.
Met de NOW kunnen werkgevers afhankelijk van het omzetverlies maximaal negentig procent van de loonkosten vergoed krijgen.
Aanvragen per week
- Aan het eind van de eerste week waren er ongeveer 81.500 aanvragen ingediend.
- In de tweede en derde week lag het aantal aanvragen per dag op ongeveer 2.000.
- In de vierde, zesde en zevende week was dit aantal 1.000.
- In week vijf werden per dag ongeveer 200 aanvragen ingediend.
- Het aantal aanvragen vanaf de achtste week tot nu lag fors hoger, namelijk op ongeveer 1.500 per dag.
De meeste aanvragen zijn goedgekeurd. Van alle 144.000 aanvragen zijn er inmiddels ongeveer 123.000 goedgekeurd. Daarmee worden ongeveer 2,1 miljoen werkenden bereikt.
Afwijzing
Ongeveer 8.500 aanvragen zijn afgewezen. De voornaamste reden van afwijzing was, net zoals vorige maand, dat de loonsom in januari en in november 0 euro bedraagt of dat er geen loonsom in januari en november is.
Voorschot
Begin juni is er voor 4,5 miljard euro aan voorschotten verstrekt: ongeveer 2,3 miljard in de eerste reeks betalingen en ongeveer 2,2 miljard in de tweede reeks. Dit komt neer op een totaalbedrag aan aangevraagde subsidie van 8,7 miljard euro voor een periode van 3 maanden.
Horeca en catering
Het aantal goedgekeurde aanvragen is het grootst in de sectoren horeca en catering, de detailhandel en de overige commerciële dienstverlening. De sector horeca en catering heeft het grootste gemiddelde aangegeven omzetverlies, namelijk 81 procent.
Uitzendbedrijven
Het aantal goedgekeurde aanvragen bij uitzendbedrijven is sinds de vorige maand met 46 procent gestegen (met ongeveer 650). Volgens het UWV worden daarmee binnen die sector ongeveer 235.000
werkenden bereikt.
Minder dan 10 werknemers
De meeste toekenningen komen toe aan bedrijven met minder dan 10 werknemers (67 procent). Uiteraard is de gemiddelde hoogte van het voorschot voor de eerste betaling voor deze groep werkgevers lager dan voor werkgevers met meer werknemers.
Tot en met 250 werknemers
Het grootste gedeelte van het eerste voorschot komt echter toe aan kleine tot middelgrote bedrijven (tot en met 250 werknemers).
Ongeveer 71 procent (1,65 miljard) van het voorschot eerste betaling komt toe aan werkgevers tot en met 250 werknemers. Voor werkgevers tot en met 150 werknemers is dit 64 procent (1,5 miljard) en voor werkgevers tot en met 50 werknemers is dit 45 (1,1 miljard).
Factsheet aanvragen NOW-regeling
Kamerbrief over monitoring arbeidsmarkt en beroep op noodpakket vanwege crisis door coronavirus