Het subsidietijdvak van de NOW 2.0 loopt van juni tot en met september 2020. Dit betekent dat ook de omzetdaling over deze vier maanden minimaal 20 procent moet zijn ten opzichte van de referentieperiode (een derde van de jaaromzet van 2019).
Het tijdvak voor de omzetdaling sluit aan bij het tijdvak in de eerste tranche; voor nieuwe aanvragers start deze op 1 juni, 1 juli of 1 augustus. UWV keert het voorschot in twee betalingen uit.
Hoofdlijnen verlengde NOW
De verlengde NOW ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:
- Het streven is naar openstelling bij UWV van het tweede aanvraagtijdvak per 6 juli 2020, waarbij een tegemoetkoming in de loonkosten over de periode juni, juli, augustus en september 2020 kan worden aangevraagd. Tot en met 31 augustus 2020 kunnen werkgevers een aanvraag voor de tweede tranche van de NOW te doen.
- Werkgevers die te maken hebben met tenminste 20 procent omzetverlies, kunnen bij UWV een tegemoetkoming voor de subsidieperiode aanvragen ter hoogte van maximaal 90 procent van de loonsom, gerelateerd aan het omzetverlies.
- Op basis van de aanvraag in de tweede tranche verstrekt UWV weer een voorschot van de tegemoetkoming (80 procent van het bedrag) aan de werkgever.
- De omzetdaling wordt vastgesteld over een viermaandsperiode die start op 1 juni, 1 juli of 1 augustus, waarbij voor aanvragers die voor de tweede keer een beroep doen op de NOW de omzetperiode moet aansluiten op de periode gekozen in het eerste tijdvak.
- De referentiemaand voor de loonsom is maart (peildatum is 15 mei 2020) van dit jaar.
- Het kabinet verhoogt de forfaitaire opslag in NOW 2.0-regeling van 30 naar 40 procent.
- Vaststelling van de subsidie over de eerste subsidieperiode (maart, april, mei 2020) kan worden aangevraagd vanaf 7 oktober 2020. Indien voor beide tranches, of alleen de tweede tranche een NOW-subsidie is aangevraagd, kan vaststelling niet eerder dan na afloop van het tweede tijdvak aangevraagd worden. Een datum daarvoor wordt later bekend gemaakt.
- Bij de afrekening wordt de subsidie voor ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen voor 100 procent gecorrigeerd met de hoogte van de loonsom van de werknemers waarvoor ontslag is aangevraagd.
- Het gaat hierbij om ontslagaanvragen die in de periode 1 juni t/m 30 september 2020 worden ingediend.
- Het totale subsidiebedrag, wordt vervolgens verminderd met 5 procent als de werkgever een melding als bedoeld in de WMCO doet én gedurende het subsidietijdvak voor 20 of meer werknemers per werkgebied van de WMCO ontslag om bedrijfseconomische redenen aanvraagt. De werkgever moet daartoe in elk geval vier weken wachten voordat hij ontslagaanvragen indient bij UWV. Deze periode kunnen deze partijen gebruiken om tot een akkoord te komen.
- Scholing: er geldt een inspanningsverplichting voor werkgevers om hun werknemers te stimuleren om aan bij- of omscholing te doen
- Dividend/bonussen: een bedrijf of groep mag bij een beroep op de NOW geen dividend of bonussen uitkeren of eigen aandelen inkopen over 2020. Dit moet bij aanvang worden verklaard.
Bedrijfseconomisch ontslag
De werkgever committeert zich bij de aanvraag van de subsidie om géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor zijn werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming wordt ontvangen.
Indien in juni, juli, augustus of september (het subsidietijdvak) toch ontslag wordt aangevraagd en deze aanvraag niet (of niet tijdig) is ingetrokken, wordt bij de vaststelling van de subsidie een correctie doorgevoerd.
Bij de afrekening zal de subsidie voor ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen voor 100 procent worden gecorrigeerd met de hoogte van de loonsom van de werknemers waarvoor ontslag is aangevraagd.
Collectief ontslag
Een extra bepaling is opgenomen in de NOW om misbruik bij bedrijfseconomisch ontslag tegen te gaan.
Bij grotere ontslagaanvragen in het kader van de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO, ontslag om bedrijfseconomische redenen voor 20 of meer werknemers) zal een korting van 5 procent van de uiteindelijke NOW-subsidie worden opgelegd, tenzij een akkoord over de ontslagaanvraag is bereikt tussen de werkgever en de betreffende vakbonden (of bij gebreke daarvan een andere werknemersvertegenwoordiging). Of, indien dat niet het geval is, door deze partijen om mediation is gevraagd bij een bij de Stichting van de Arbeid in te richten commissie.
Uitwerking
Dit wordt als volgt uitgewerkt:
Als een werkgever die gebruik maakt van de tweede tranche van de NOW in het subsidietijdvak bedrijfseconomisch ontslag aanvraagt voor een of meerdere werknemers, wordt de subsidie bij de vaststelling voor 100 procent gecorrigeerd met de hoogte van de loonsom van de werknemers waarvoor ontslag is aangevraagd.
Het totale subsidiebedrag, wordt vervolgens verminderd met 5 procent als de werkgever een melding als bedoeld in de WMCO doet én gedurende het subsidietijdvak voor 20 of meer werknemers per werkgebied van de WMCO ontslag om bedrijfseconomische redenen aanvraagt.
Akkoord met vakbonden
De werkgever kan de vermindering met 5 procent voorkomen door met betreffende vakbonden (of bij gebreke daarvan een andere werknemersvertegenwoordiging) een akkoord te bereiken over de ontslagen waar de WMCO-melding op ziet. Dit is een akkoord, zoals bedoeld in artikel 2 van de ontslagregeling. Dat betekent dat overeenstemming moet zijn over de noodzaak van het door de werkgever voorgestelde aantal te vervallen arbeidsplaatsen.
Mediation
De subsidie wordt ook niet met 5 procent verminderd, als deze partijen, nadat het niet gelukt is om een akkoord te bereiken, gezamenlijk mediation aan te vragen bij een door de Stichting van de Arbeid in te richten commissie.
Na WMCO-melding
Ook is de werkgever verplicht om ontslagaanvragen niet eerder dan vier weken na de WMCO-melding in te dienen bij UWV. Deze periode kan hij gebruiken om tot een akkoord te komen. Deze extra regeling komt naast de bestaande systematiek in de NOW dat voor ontslagen medewerkers geen loonsubsidie wordt ontvangen. Deze voorwaarden zullen gelden voor werkgevers die vanaf 29 mei 2020 een WMCO-melding doen.