Waarom kunnen sportverenigingen die personeel betalen via een payrollbedrijf een NOW-aanvraag indienen, maar zodra sportverenigingen via een centrale servicedesk personeel uitbetalen geen beroep doen op de NOW-regeling?
In Nederland zijn vijf sportservicebureaus die salaris uitbetalen aan sportpersoneel en alle heffingen en premies onder één collectief loonheffingsnummer afdragen aan het UWV.
Sportservicebureau = werkgever
Als sportverenigingen gebruikmaken van een sportservicebureau, dan is dit bureau formeel de werkgever, ondanks dat de materiële werkgeversrisico’s bij de sportverenigingen zijn neergelegd.
Het is niet mogelijk om binnen het loonheffingennummer waarover het sportservicebureau beschikt een onderscheid te maken naar verschillende delen van de omzet en de loonsom voor een aanvraag in het kader van de NOW. Dat is niet uitvoerbaar binnen de gewenste en noodzakelijke korte afhandelingstermijn en met het volume aan aanvragen.
Gelijk aan payrollbedrijven
De situatie voor deze sportservicebureaus is dan ook hetzelfde als die van payrollbedrijven, ondanks dat zij zichzelf niet als payrollbedrijf beschouwen. Als de sportservicebureaus bijvoorbeeld alleen als loonadministrateur zouden optreden, dan zouden de sportverenigingen voor wie zij de loonadministratie
doen, elk zelf nog een eigen loonheffingennummer hebben en ook zelf een beroep op de NOW kunnen doen.
Als werknemers niet meer bij de sportverenigingen aan het werk zijn, hoeft het sportservicebureau geen factuur voor de loonkosten te versturen en is sprake van omzetverlies bij het sportservicebureau.
Omzetverlies minimaal 20 procent
Als het omzetverlies minstens 20 procent is, kan het sportservicebureau een beroep doen op de NOW en zal het sportservicebureau in overleg met de deelnemende verenigingen de subsidie ‘toerekenen’ aan de getroffen verenigingen. Als het omzetverlies van het sportservicebureau minder dan 20 procent is, is er geen recht op de NOW.
Geen invloed op voorwaarden
De minister weet dat er in Nederland vijf sportservicebureaus zijn die salaris uitbetalen aan sportpersoneel en alle heffingen en premies onder één collectief loonheffingsnummer afdragen. Dit feit heeft echter geen invloed op de voorwaarden waaraan een sportservicebureau moet voldoen wanneer zij een beroep wil doen op de NOW.
Vanwege de gewenste en noodzakelijke snelheid van afhandeling van aanvragen en het aantal aanvragen is in de regeling geen andere systematiek toe te passen voor de sport.
Andere omzetvergelijking kan niet
Binnen de sport zijn er bonden en verenigingen die boekjaren hanteren die aansluiten bij de competitieperiode. De NOW is in korte tijd tot stand gebracht om werkgevers onder bepaalde voorwaarden zo snel mogelijk na de uitbraak van het coronavirus ondersteuning te bieden in de vorm van een subsidie voor de loonkosten. De noodzaak van ondersteuning op zo kort mogelijke termijn vereist een generieke maatregel. Maatwerk in de vorm van een andere omzetzetvergelijking is met het oog op de gewenste afhandelingssnelheid en het grote aantal aanvragen niet mogelijk.
Accountantsverklaring
Accountantskosten kunnen hoog zijn in relatie tot de te verwachten NOW-subsidie. Bekeken wordt onder welke grens een accountantsverklaring niet is vereist. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld voor kleine subsidiebedragen, of voor ondernemingen met een hele kleine loonsom, geen accountantsverklaring te eisen. Hierbij zou op een andere wijze het omzetverlies voldoende aannemelijk kunnen worden gemaakt.
Verklaring deskundige derde
In plaats van een accountantsverklaring zou dan de verklaring van een deskundige derde moeten worden overlegd, zoals een salarisadministrateur. Dit vermindert de drempel om een aanvraag voor de NOW in te dienen.
Antwoorden op Kamervragen over toepasbaarheid NOW bij sportservicebureaus