Daarnaast geldt een verbod op het ter beschikking stellen van vervangende arbeidskrachten bij een arbeidsconflict.
Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.
Collectieve actie
Het recht op collectieve actie is verankerd in artikel 6, vierde lid, van het Europees Sociaal Handvest (ESH). Werkgevers en werknemers hebben het recht om collectief op te treden als sprake is van een belangengeschil, met inbegrip van het stakingsrecht. Dit recht mag niet zomaar worden beperkt of bestraft. Het is aan de rechter om te toetsen of sprake is van een inbreuk op het stakingsrecht.
Vervangend personeel
Op grond van artikel 10 van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) geldt er een verbod op het ter beschikking stellen van arbeidskrachten als bij een onderneming sprake is van een werkstaking, uitsluiting of bedrijfsbezetting. Een uitzendbureau (uitlener) mag dus niet personeel ter beschikking te stellen aan een onderneming waar wordt gestaakt.
De Inspectie SZW controleert de naleving van dit artikel. De uitkomst van het onderzoek kunnen partijen inbrengen bij een eventuele gang naar de rechter. Deze beoordeelt uiteindelijk of het stakingsrecht wordt nageleefd.
Contractsvrijheid
In Nederland geldt het principe van contractsvrijheid. Sociale partners bepalen zelf met wie zij om tafel gaan zitten en afspraken maken. Het kader waarbinnen de onderhandelingen plaatsvinden, wordt gevormd door de relevante nationale en internationale wet- en regelgeving. De invulling van de onderhandelingen is aan de sociale partners zelf. Een juridische toets op de wijze waarop sociale partners invulling geven aan de onderhandelingen in relatie tot het wettelijk kader, is aan de rechter en niet aan de minister.
Werkgeversbijdrage
Het is niet ongebruikelijk dat de betrokken vakbonden een werkgeversbijdrage ontvangen voor hun inspanningen aan de overlegtafel, het zogenoemde vakbondstientje. De bonden ontvangen deze bijdrage, omdat hun inspanning ten goede komt aan alle werknemers en niet alleen aan de vakbondsleden. Vaak ontvangen de bonden de bijdrage uit een fonds waaraan alle aangesloten werkgevers bijdragen.
Cao-afspraken
Collectieve onderhandelingen zijn een zaak van werkgevers en werknemers. Zij onderhandelen samen over de arbeidsvoorwaarden en geven daarbij invulling aan cao-afspraken. Cao-partijen zijn op de hoogte van de financiële ruimte die er binnen een sector of onderneming is en bepalen welke arbeidsvoorwaarden van belang zijn.
Beantwoording Kamervragen over breken stakingsregels