• Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
  • Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
Salaris Vanmorgen

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Vrienden
Aanmelden nieuwsbrief
  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers
Home » Ontslag voor recalcitrante werkneemster

Ontslag voor recalcitrante werkneemster

Nieuws

De arbeidsovereenkomst van een werkneemster die stelselmatig de regels niet opvolgde wordt ontbonden vanwege een verstoorde arbeidsverhouding.

31 januari 2020 door Salaris Vanmorgen

Aangezien de werkneemster haar gedrag niet wilde aanpassen, en handvatten ter verbetering had afgewezen, is langzaamaan het vertrouwen weggevallen en een eindpunt bereikt. De rechter ontbond de arbeidsovereenkomst, omdat van de werkgever in redelijkheid niet kon worden gevergd deze te laten voortduren.

Wat is de situatie?

De werkgever is een aanbieder van catering (vliegtuigmaaltijden) voor luchtvaartmaatschappijen.

De werkneemster is is op 1 april 2015 bij de werkgever in dienst getreden. De arbeidsovereenkomst geldt met ingang van 1 november 2017 voor onbepaalde tijd. Zij is flight supervisor. In die functie is zij belast met het coördineren van de aanvoer van de juiste (aantallen) maaltijden voor vluchten en is zij de schakel tussen de vliegtuigmaatschappijen en de medewerkers van het bedrijf. De werkzaamheden worden verricht op Schiphol.

Alle op Schiphol werkende personen beschikken over een Schipholpas. De werkneemster dus ook. Een voorwaarde voor het verkrijgen van die pas is kennis van de (veiligheids)voorschriften. Het betreft onder meer voorschriften met betrekking tot parkeren, opslaan, opstellen en stallen.

Bij de werkgever geldt een personeelshandboek. Hierin zijn onder meer regels bepaald over bedrijfskleding, hygiëne en foto/video-opnames. Kennis van de hygiënevoorschriften wordt op verschillende momenten getoetst.

Kritiek en waarschuwingen

De werkneemster is in oktober 2018 geconfronteerd met kritiek van verschillende teamleiders op haar houding en manier van samenwerken. Zij gaf aan zich niet in deze kritiek te herkennen en ‘vooral haar eigen ding te willen doen’.

De werkgever heeft op 21 december 2018 een (eerste) schriftelijke waarschuwing aan de werkneemster gegeven.

Op 1 februari 2019 en 19 maart 2019 is met haar (wederom) gesproken over klachten met betrekking tot haar gedrag en houding en over het feit dat zij zich moet houden aan de geldende procedures en voorschriften.

Bij brief van 8 februari 2019 heeft de werkneemster inhoudelijk gereageerd op de schriftelijke waarschuwing van 21 december 2018. Zij heeft hierop geen reactie ontvangen.

Bij e-mail van 21 maart 2019 heeft de HR-adviseur de manager meegedeeld dat er aanleiding is om voor de werkneemster een actieplan op te stellen in verband met een matige score bij de jaarlijkse beoordeling over 2018. Dit actieplan is uiteindelijk niet opgesteld.

Op 25 maart 2019 is de werkneemster aangesproken op het dragen van oorbellen tijdens haar werkzaamheden en twee maanden later nogmaals.

Op 24 april 2019 heeft zij bij beide wielblokken van een voertuig gelijktijdig weggehaald voordat er met haar voertuig werd gereden en heeft zij haar chauffeur zonder gids laten afrijden.

Naar aanleiding hiervan heeft de werkgever werkneemster op 3 mei 2019 een (laatste) schriftelijke waarschuwing gegeven.

Op 6 dan wel 7 mei 2019 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de general manager,  medewerker HR en werkneemster waarin de waarschuwing van 3 mei 2019 en de klachten over de houding van de werkneemster zijn besproken.

Handvatten

Op 16 mei 2019 heeft een gesprek plaatsgevonden waarin het bedrijf de werkneemster handvatten heeft geboden voor verbetering. Van dit gesprek is een verslag opgemaakt. Onderaan dit verslag staat vermeld dat de werkneemster zich nergens in kan vinden. Zij heeft het verslag niet ondertekend.

Op 1 juli 2019 heeft de werkneemster ovens niet gecontroleerd, hoewel zij hiertoe van haar teamleider de opdracht had gekregen.

Op 2 juli 2019 heeft de manager de werkneemster er op aangesproken dat zij geen stropdas droeg. Diezelfde dag heeft zij haar voertuig geparkeerd op de rood omlijnde vliegtuigopstelplaats. Naar aanleiding hiervan heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de manager, de betrokkenen en de werkneemster.

Schorsing

Op 2 juli 2019 is de werkneemster per direct vrijgesteld van arbeid met behoud van salaris en andere emolumenten. Deze schorsing is aan haar bevestigd bij brief van 4 juli 2019.

Bij brief van 5 juli 2019 heeft zij bezwaar gemaakt tegen de schorsing.

Een paar dagen later heeft de werkgever werkneemster een voorstel voor een vaststellingsovereenkomst gedaan, maar zij is niet met dat voorstel akkoord gegaan.

Naar de rechter

De werkgever verzoekt de kantonrechter de bestaande arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Het bedrijf legt aan zijn verzoek ten grondslag verwijtbaar handelen of nalaten van de werkneemster en daarnaast een verstoorde arbeidsverhouding.

Wat zegt de werkgever?

De werkneemster heeft meermaals de regels aan haar laars gelapt. Ook de houding en het gedrag van de werkneemster zijn niet goed; zij is onduidelijk in de communicatie, gaat met iedereen in discussie, trekt vooral haar eigen lijn, heeft een ongeïnteresseerde houding, vertoont een gebrek aan initiatief, heeft overal lak aan en heeft een gebrek aan zelfreflectie.

Haar gedrag heeft haar twee officiële waarschuwingen opgeleverd, zij is twee keer officieel geschorst en er hebben vijf gesprekken plaatsgevonden waarin haar gedrag is besproken. Na de parkeerovertreding van 2 juli 2019 is voor de werkgever de maat vol. De noodzakelijke verbetering van de houding van de werkneemster is uitgebleven en zij blijft regels en voorschriften overtreden, terwijl het gaat om makkelijk te volgen instructies. Er is daarom sprake van verwijtbaar handelen of nalaten.

Als de kantonrechter geen verwijtbaar handelen of nalaten mocht aannemen, stelt de werkgever zich op het standpunt dat de arbeidsverhouding na meerdere incidenten en gelet op de onderliggende feiten en omstandigheden dusdanig is verstoord, dat van de organisatie in redelijkheid niet kan worden verwacht de arbeidsovereenkomst voort te zetten.

Wat zegt de werkneemster?

Volgens de werkneemster heeft zij niet verwijtbaar gehandeld of nagelaten. De door de werkgever beweerde overtredingen van de regels zijn niet onderbouwd dan wel onwaar of kunnen logisch worden verklaard. Ook van een verstoorde arbeidsverhouding is geen sprake. De werkgever komt niet verder dan algemene bewoordingen als ‘ernstig heeft doen verslechteren’ en ‘onmogelijk in de omgang’.

Wat zegt de kantonrechter?

Het gaat in deze zaak om de vraag of de arbeidsovereenkomst tussen partijen moet worden ontbonden.

Een arbeidsovereenkomst kan alleen worden ontbonden als daar een redelijke grond voor is. Volgens de kantonrechter is die er in dit geval.

Voldoende is komen vast te staan dat de werkneemster diverse op Schiphol en bij de werkgever geldende regels heeft overtreden.

Regels overtreden

De werkneemster heeft erkend dat zij tijdens de uitvoering van haar werkzaamheden oorbellen heeft gedragen, terwijl volgens de hygiënevoorschriften het dragen van sieraden niet is toegestaan.

Ook heeft de werkneemster erkend dat zij in strijd met de kledingvoorschriften haar stropdas heeft afgedaan terwijl de temperatuur beneden de 23 graden Celsius was.

Verder heeft zij erkend dat zij op 2 juli 2019 haar dienstauto op de vliegtuigopstelplaats heeft geparkeerd binnen de rode zone. Ook heeft zij erkend dat zij foto’s heeft gemaakt. Dit mag echter niet zonder toestemming.

De werkneemster kan dus wel degelijk verwijtbaar handelen en nalaten worden verweten. De kantonrechter acht dit verwijtbaar handelen en nalaten echter niet zodanig dat op grond daarvan in redelijkheid niet van de werkgever kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.

Verstoorde arbeidsverhouding

Wel acht de kantonrechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst gerechtvaardigd op grond van een verstoorde arbeidsverhouding (g-grond).

Uit het feitenrelaas in deze zaak komt naar voren dat de werkneemster, wanneer zij door de werkgever op haar gedrag of op overtreding van de regels wordt aangesproken, telkens de discussie opzoekt of aangeeft zich niet in de kritiek te herkennen of een verklaring geeft voor haar gedrag.

Niet werkbaar

Door ieder keer de discussie aan te gaan, zet zij de verhouding tussen haar en haar leidinggevenden op scherp en creëert zij een situatie waarin haar leidinggevenden telkens met haar en haar gedrag bezig moeten zijn. Dat kost allemaal (negatieve) energie en tijd en dat is niet werkbaar in een omgeving waar onder grote tijdsdruk moet worden gepresteerd en waar strikte veiligheidsvoorschriften gelden. De leidinggevenden moeten zich bezig kunnen houden met de ‘core business’; er kan niet steeds ‘gedoe’ zijn rondom de werkneemster.

Point of no return

De werkneemster is meermaals op haar gedrag aangesproken, heeft op 3 mei 2019 een (terechte) schriftelijke waarschuwing ontvangen, is geschorst geweest en heeft handvatten ter verbetering aangereikt gekregen. Zij heeft daar echter afwijzend op gereageerd en heeft niet de inspanning geleverd die volgens de werkgever noodzakelijk is haar gedrag en prestaties te verbeteren. Hierdoor is het vertrouwen van Gate Gourmet gaandeweg afgenomen totdat op 2 juli 2019 het ‘point of no return’ was bereikt en het draagvlak voor een verdere samenwerking was verdwenen. Vanaf dat moment is volgens de kantonrechter sprake van een zodanig verstoorde arbeidsverhouding, dat van de werkgever niet gevraagd kan worden de arbeidsovereenkomst te laten bestaan.

De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst.

Uitspraak Rechtbank Noord-Holland, 29 oktober 2019, ECLI:NL:RBNHO:2019:8913

 

Categorie: Nieuws Tags: arbeidsconflict, ontslag

Tags: arbeidsconflict, ontslag

Gerelateerde artikelen

25 mei 2022

Weigeren passende arbeid en re-integratieplicht niet nakomen: ontslag

10 mei 2022

NS Business Card zonder opzet gebruikt voor privédoeleinden: geen ontslag

28 april 2022

Billijke vergoeding na schending voorwaarden bedrijfseconomisch ontslag

10 maart 2022

Een werknemer neemt plotseling ontslag, of toch niet?

Hoofdsponsor

Vakantiewerk in jouw organisatie: voordelen en regels op een rij
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Hoe kun je verzuim binnen jouw organisatie terugdringen?

Partners

Vakantiewerk in jouw organisatie: voordelen en regels op een rij
Zo kijkt Lois, Junior Salarisprofessional van het jaar, terug op de verkiezing
Hoe werkgevers medewerkers met schulden kunnen helpen
5 verschillen tussen Nederlandse en Belgische medewerkers
‘Respijt voor NOW 1’ zet ondernemers op verkeerde been
Highlights uit het nieuwe pensioenstelsel
Doorstuderen na VPS: wat kun je doen?
Hoe kun je verzuim binnen jouw organisatie terugdringen?

Meest gelezen berichten

  • Loonbelastingtabellen 2022 – witte en groene tabellen
  • Betaald ouderschapsverlof per 2 augustus en andere verlofregelingen
  • Twee fulltime banen – boete voor overtreden nevenwerkzaamhedenbeding
  • Einde handhavingsmoratorium per 2025 – aanpak schijnzelfstandigheid
  • Schadevergoeding na ontslag is belastbaar loon uit dienstbetrekking

NIRPA

Opleidingen

04
jul
Online Excel training voor salarisadministrateurs (specialisatie)
Salaris Vanmorgen
01
sep
HR voor Salarisadministrateurs
Markus Verbeek Praehep
12
sep
Cursus Samenwerken financiële- en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
15
sep
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (basis)
Salaris Vanmorgen
19
sep
HBO Associate degree Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Werkkostenregeling PE
Markus Verbeek Praehep
19
sep
HBO Bachelor Management Payroll Services
Markus Verbeek Praehep
19
sep
Vakopleiding Payroll Services (VPS®)
Markus Verbeek Praehep
22
sep
Tweedaagse online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping en specialisatie)
Salaris Vanmorgen
22
sep
Online Excel training voor de salarisadministrateur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
28
sep
Online cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Impact nieuwe Wet Toekomst Pensioenen per 1 januari 2023
Salaris Vanmorgen
04
okt
Cursus Inkomstenbelasting voor de salarisadministrateur
Salaris Vanmorgen
06
okt
Online cursus Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Salaris Vanmorgen
13
okt
Online cursus loonheffingen en hybride werken
Salaris Vanmorgen
01
nov
Cursus Werkkostenregeling
Salaris Vanmorgen
07
nov
Cursus Van salarisadministrateur naar beloningsadviseur (verdieping)
Salaris Vanmorgen
08
nov
Cursus Samenwerken tussen de HR-afdeling en salarisadministratie
Salaris Vanmorgen
10
nov
Online Excel training voor de salarisadministrateur (basis)
Salaris Vanmorgen
10
nov
Cursus Werkkostenregeling bij gemeenten (introductie)
Salaris Vanmorgen
06
dec
Online cursus Update Werkkostenregeling bij gemeenten (verdieping)
Salaris Vanmorgen
07
dec
Compensation & Benefits Consultant (CBC®)
Markus Verbeek Praehep

Vacatures

Salarisadministrateur – Intergamma Leusden
Strictly People
(Sr.) Loonadministrateur
Scab
Salarisadministrateur – Wensink Zwolle
Strictly People
Professional – Loonadministrateur Onderwijs
Van Oers Accountancy & Advies
Payroll Specialist – Q8 Den Haag
Strictly People - Q8
Intern salarisadministrateur / payroll specialist
HLB Witlox Van den Boomen
Salarisadviseur (Hoogeveen)
de Jong & Laan
Senior Salarisadministrateur – Veenendaal
acconavm
Salarisadministrateur 24-40 uur per week in Ridderkerk (€2.600-€ 3.800)
Lansigt accountants en belastingadviseurs
Specialist loonheffingen (Hoogeveen/Groningen)
De Jong & Laan
Senior Salarisadministrateur- Gorinchem
acconavm
Loonadviseur
Scab
Senior Salarisadministrateur Eindhoven
KSS (onderdeel van Wij zijn Jong)
Traineeship Loonadministratie & Advies
Scab
Junior salarisadministrateur
Moore MTH
Medior salarisadministrateur
Moore MTH
Ervaren medewerker administratieve dienstverlening Nieuwegein, 32-40 uur
van helder
Payroll Specialist – Philips Domestic Appliances Amsterdam
Strictly People | Philips Domestic Appliances Amsterdam
(Ervaren) Salarisadministrateur parttime/fulltime
Payroll Totaal
Medior / Senior salarisadministrateur Software Gemak – Utrecht
a/s Works
Ervaren salarisadministrateur
HLB Witlox Van den Boomen
Traineeship HR-payroll consultant | Regio Apeldoorn
a/s WORKS
Salarisadministrateur / AFAS Payroll Barendrecht e.o.
Visser & Visser
Specialist arbeidsrecht
Fiscount
Parttime/Fulltime Salarisadministrateur- Denekamp
De Kok
Professional – Loonadministrateur
Van Oers
Professional – Loonadministrateur
Van Oers Accountancy & Advies
Junior salarisadministrateur
acconavm
Payroll consultant Zoetermeer
a/s Works
Professional salarisadministrateur
Bentecera
Salarisadministrateur bij de Caesar Groep
Caesar Groep
Payroll Professional
CROP
Senior salarisadministrateur Bussum
Moore MTH
Salarisadministrateur (m/v/x) 16 tot 40 uur mogelijk. Remote, hybride of in Den Haag
Duits-Nederlandse Handelskamer
Senior salarisadministrateur, Gorinchem
acconavm
Senior salarisadviseur (Raalte)
De Jong & Laan
Teamleider Salarisadvies
HLB Witlox Van den Boomen
Fiscount zoekt een specialist sociale zekerheid
Fiscount
International Payroll Specialist – Ultimaker (Remote)
Strictly People (Ultimaker)
Traineeship HR Payroll Consultant | Randstad – Randstad
a/s Works
Payroll consulent (32-40 uur)
BROADSTREET
Salarisadviseur (Harderwijk)
De Jong & Laan
Salaris/HR adviseur
Bentecera
Payroll Specialist – Netcompany Delft
Strictly People
Corporate International Payroll Controller – B&S Dordrecht
Strictly People B&S

Vriend van Salaris Vanmorgen

Moore mth
abonneer nieuwsbrief FV

Salaris Vanmorgen (SV) is het platform voor salarisadministrateurs met nieuws en verdieping op het gebied van salarisadministratie.

Salaris Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers.

 

Categorie

  • Nieuws
  • Corona
  • Blogs
  • Opleidingen
  • Partners
  • AV/FV
  • Vacatures
    • Kantoren
  • Salarisdag
  • Dossiers

Info

  • Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Algemene voorwaarden MOCuitgevers Vanmorgen
  • Annuleringsvoorwaarden
  • Privacybeleid
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Mail
logo FV