Wat wijzigt er op het gebied van sociale zaken in 2020? Denk aan de Wet arbeidsmarkt in balans, de SLIM-regeling en het geboorteverlof. De wijzigingen op een rij.
1 Arbeidstoeleiding vanuit praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs
Een vervolg op de regeling om jongeren die van het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs (vso) komen te begeleiden naar hun eerste baan komt in 2020. Hier wordt 8,5 miljoen euro voor vrijgemaakt op de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen voor wie het vmbo te hoog gegrepen is. Op het vso zitten leerlingen met een leerprobleem of een beperking. Het gaat in totaal om zo’n 67.000 leerlingen.
2 Beslagvrije voet
Bij de vaststelling van de beslagvrije voet voor jongvolwassenen (18-20 jaar) wordt aangesloten bij de bijstandsnorm voor 21-jarigen en ouder. Hiermee komt de specifieke (lagere) beslagvrije voet voor jongvolwassenen te vervallen.
3 Bijstandsverlening ondernemers
De regelgeving voor ondernemers met financiële problemen die een beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) wijzigt met ingang van 1 januari 2020 op een aantal punten. De regeling wordt eenvoudiger, zowel voor mensen die een beroep doen op het Bbz als ook voor gemeenten die deze uitvoeren.
Het Bbz biedt perspectief aan startende ondernemers met een bijstandsuitkering en vormt een vangnet voor gevestigde zelfstandigen met een tijdelijk financieel probleem. Het doel achter de regeling is dat de ondernemer het bedrijf kan voortzetten en dat na enige tijd bijstandsverlening niet meer nodig is.
4 Geboorteverlof
Partners kunnen vanaf 1 juli 2020 in het eerste half jaar na de geboorte van de baby vijf weken extra geboorteverlof krijgen. Zij hebben dan recht op een uitkering van maximaal 70% van het dagloon, betaald door UWV.
WIEG en aanvullend geboorteverlof voor partners vanaf juli 2020
5 Kindgebonden budget
Gezinnen met kinderen krijgen in 2020 een extra steun in de rug. Het kindgebonden budget wordt in 2020 geïndexeerd. Ook trekt het kabinet structureel bijna 500 miljoen euro meer uit voor het kindgebonden budget. Zo’n 320.000 gezinnen krijgen er hierdoor gemiddeld bijna 1.000 euro per jaar meer bij. Daarnaast krijgen bijna 300.000 meer gezinnen recht op kindgebonden budget. Gemiddeld gaan zij zo’n 600 euro per jaar ontvangen.
6 Leven lang ontwikkelen
De SLIM-regeling (Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen) gaat vanaf maart 2020 van start. MKB-bedrijven kunnen dan subsidie aanvragen om een bedrijfsschool op te richten, loopbaanadviezen voor hun werknemers te krijgen of de vaardigheden van hun medewerkers up to date te houden. Met deze regeling stelt het kabinet structureel €48 miljoen per jaar beschikbaar.
De SLIM-regeling is op 24 december 2019 gepubliceerd in de Staatscourant.
7 Minimumloon Caribisch Nederland
Het ministerie van Sociale Zaken verhoogt per 1 januari 2020 het minimumloon op Bonaire met 6,2%, op Saba met 5,3% en op Sint Eustatius met 2,7%. Hierdoor stijgen ook de uitkeringen mee. Ouders en verzorgers ontvangen meer kinderbijslag. Zij krijgen er vanaf volgend jaar maandelijks circa 20 dollar bij per kind.
Met ingang van 2020 gaat ook de uitkering voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten omhoog en komt er een inkomensaanvulling voor alleenstaande ouderen met een basispensioen (AOV).
Hoger minimumloon Caribisch Nederland
7 Regeling ‘onwerkbaar weer’ voor werkgevers
De Regeling onwerkbaar weer treedt op 1 januari 2020 in werking.
De regeling geldt bij buitengewone natuurlijke omstandigheden (bijvoorbeeld vorst, sneeuw en overvloedige regenval) en als aan de overige voorwaarden van deze regeling is voldaan. Een werkgever kan dan na het verstrijken van een aantal wachtdagen worden vrijgesteld van de loondoorbetalingsplicht.
8 Verlenging ondersteuning voor ouderen die werkloos worden
De Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) wordt per 1 januari 2020 verlengd met vier jaar. Werknemers vanaf 60 jaar en 4 maanden die werkloos of gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden, kunnen ook de komende jaren aanspraak maken op een IOW-uitkering.
9 Wet arbeidsmarkt in balans
Op 1 januari 2020 gaat de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in. Dit pakket maatregelen verkleint de verschillen tussen vast en flexwerk. Hierdoor wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om mensen een vast contract te bieden. Terwijl flexibel werk mogelijk blijft waar het werk dat vraagt. Door de invoering van de Wab kunnen de rechten en plichten van iedere werkgever en werknemer in Nederland veranderen. Zo krijgen mensen die werken op oproep- of payrollbasis te maken met veranderingen, net als mensen die in tijdelijke contracten werken.
Voor werkgevers is er een ‘Wab-checklist’. Die bevat actiepunten waarvan het handig is om die vóór 1 januari al langs te lopen.