De redactie van Forum Salaris heeft antwoord gegeven op een aantal nieuwe WAB-vragen die bij salarisadministrateurs leven. Zeven vragen en antwoorden op een rij.
1 Premiedifferentiatie en vakantie-uren
Een werknemer met een vaste arbeidsovereenkomst voor 20 uur per week laat aan het einde van zijn loopbaan alle resterende vakantie-uren en leeftijdsuren uitbetalen. Tellen deze uren mee voor de bepaling of hij binnen de 30%-grens blijft voor de lage of hoge WW-premie?
Uitbetaalde vakantie-uren en leeftijdsuren zijn verloonde uren. Deze uren tellen mee voor de bepaling of een werknemer binnen de 30%-grens blijft. Je moet herzien als in de loonaangifte over het kalenderjaar de verloonde uren de contractuele uren met meer dan 30% overstijgen. Je bent dan alsnog de hoge premie verschuldigd.
Herziening is niet van toepassing als de werknemer een arbeidsovereenkomst heeft met een arbeidsomvang van minimaal 35 uur per week.
2 UFO-premie en aard contract op salarisspecificatie
Voor de UFO-premie geldt geen premiedifferentiatie WW. Is het om deze reden ook niet verplicht om de aard van het dienstverband te vermelden op de salarisspecificatie?
Een overheidswerkgever moet vanaf 2020 op de loonstrook de aard van het contract vermelden en of het contract schriftelijk is overeengekomen. Dit geldt voor ambtenaren die in de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren per 1 januari 2020 niet zijn uitgezonderd en onder het private arbeidsrecht gaan vallen.
Voor de UFO-premie geldt geen premiedifferentiatie WW.
Een overheidswerkgever is vanaf 2020 wel verplicht om in de loonaangifte aan te geven of sprake is van een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die geen oproepovereenkomst is.
3 Hoge of lage premie bij einde dienstverband
Na 6 maanden wordt een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd beëindigd op economische gronden via een vaststellingsovereenkomst.
- Is de lage premie verschuldigd?
- Moet met terugwerkende kracht de hoge premie worden berekend?
1 Lage premie?
De lage WW-premie geldt voor een werknemer die een arbeidsovereenkomst heeft die voldoet aan de volgende voorwaarden:
- arbeidsovereenkomst geldt voor onbepaalde tijd, en
- arbeidsovereenkomst is schriftelijk vastgelegd, en
- arbeidsovereenkomst is geen oproepovereenkomst.
2 Hoge premie met terugwerkende kracht?
Als een arbeidsovereenkomst uiterlijk 2 maanden na aanvang eindigt, moet je de lage premie herzien. In deze situatie eindigt de arbeidsovereenkomst na 6 maanden. Dan hoef je de premie niet aan te passen.
4 WW-premie en addendum
Is altijd een addendum nodig voor alle nu nog tijdelijke contracten om de lage WW-premie te kunnen toepassen?
Voor werknemers van wie de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is overgegaan naar onbepaalde tijd, mag je onder voorwaarden de lage WW-premie toepassen in 2020. In de loonadministratie kun je een schriftelijk addendum opnemen dat is ondertekend door werkgever en werknemer.
5 Ondertekende arbeidsovereenkomst
Werknemers hebben in het verleden een tijdelijke arbeidsovereenkomst ontvangen. De verlenging en de vaste aanstelling zijn daarna per brief aan de werknemer bevestigd. Alleen de eerste arbeidsovereenkomst is door werknemer en werkgever ondertekend. Moet voor werknemers die al 20/30 jaar in dienst zijn ook een door beide partijen ondertekende overeenkomst aanwezig zijn?
Je mag de lage WW-premie toepassen als het document voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Werknemer en werkgever hebben het schriftelijk document ondertekend.
- Uit dit document blijkt dat sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die geen oproepovereenkomst is.
- Je bewaart het document bij de loonadministratie.
Een document dat alleen door de werkgever is ondertekend, voldoet dus niet. Je moet dan de hoge WW-premie toepassen.
Belastingdienst komt met Handreiking voorwaarden lage WW-premie
6 Wijziging locatie doorgeven aan oproepkracht
Mag je een oproepkracht verwijzen dat hij/zij op een andere locatie moet gaan werken of geldt dan ook dat je dit uiterlijk 4 dagen van tevoren moet doorgeven aan de oproepkracht?
Afhankelijk van wat in de arbeidsovereenkomst staat, kun je de werknemer andere werkzaamheden op een ander locatie, of bij een derde laten uitvoeren binnen de opgeroepen tijdstippen. Welke andere werkzaamheden de werknemer moet accepteren, hangt af van welke werkzaamheden zijn afgesproken of bij de functie horen. Verder kun je de locatie niet zomaar wijzigen als in de arbeidsovereenkomst een vaste locatie is aangewezen.
Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in Balans in de Eerste Kamer is een vraag over dit onderwerp beantwoord (zie vraag 2.2.4 op pagina 25).
Daarin staat het volgende:
De werknemer is niet verplicht het aanbod te accepteren nadat de werkgever heeft afgezegd binnen 4 dagen. Dit geldt ook als een werkgever na afzegging alsnog het werk geheel of gedeeltelijk aanbiedt en/of voor een deel intrekt.
De werkgever kan wel besluiten om de oproep niet in te trekken, maar de werknemer andere werkzaamheden te laten verrichten binnen de opgeroepen tijdstippen. Welke andere werkzaamheden (al dan niet bij een derde) de werknemer moet accepteren is afhankelijk van wat de bedongen arbeid van de werknemer is.
De werknemer kan, indien is afgezegd, niet verplicht worden om gehoor te geven aan de nieuwe oproep van de werkgever.
7 WAB en opting-in
Zijn er ook regels in de WAB 2020 die van toepassing worden op opting-in?
Opting-in is een fictieve dienstbetrekking in de Wet op de loonbelasting en niet voor de werknemersverzekeringen. De nieuwe premiedifferentiatie in de WW is dus niet van toepassing.
Bron: Forum Salaris