Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de begroting SZW ging minister Koolmees van Sociale Zaken in op de zzp-plannen.
Er ligt nu een voorstel van het kabinet ter internetconsultatie om aan de onderkant meer bescherming te bieden met dat minimumtarief en aan de bovenkant juist meer vrijheid en verantwoordelijkheid te geven aan ondernemers met een zelfstandigenverklaring. Voor de grote groep daartussen komt een webmodule als hulpmiddel voor opdrachtgevers om te bepalen welke klus als zelfstandige kan worden uitgevoerd en welke niet.
De minister wil nog in de eerste helft van 2020 met de Tweede Kamer het wetsvoorstel bespreken.
Breed consulteren
Koolmees hoort in de samenleving en ook in de Kamer twee soorten oproepen. De eerste is “ga gewoon handhaven” en de tweede is “laat echte ondernemers met rust”.
Alle zzp’ers meer beschermen zorgt voor minder vrijheid voor andere zzp’ers, maar de aanzienlijke portie werkende armen onder de zzp’ers laat zien dat er wel actie nodig en geboden is. Daarom vindt de minister het zo belangrijk om het wetsvoorstel breed te consulteren, om alle maatschappelijke opvattingen, ook die van zzp’ers, op te halen en alternatieven te overwegen om zo het voorstel beter te maken.
Als in de internetconsultatie goede voorstellen naar boven komen, is Koolmees zeker bereid om die serieus te overwegen.
Reactie Stichting van de Arbeid
Koolmees kijkt daarom toch met enige verwondering naar de reactie van werkgevers- en werknemersorganisaties.
De Stichting van de Arbeid adviseert het kabinet om de voorgestelde wetgeving ten aanzien van de Wet minimumbeloning zelfstandigen en Wet op de zelfstandigenverklaring niet in te dienen.
Lees reactie Stichting van de Arbeid op consultatie zzp-wetgeving
De kritiek richt zich niet op de hoofdlijnen, maar op de specifieke uitwerking van een compleet nieuwe wet. Dit leidt tot de conclusie dat het wetsvoorstel maar helemaal niet ingediend moet worden. De minister vindt dat te makkelijk.
Gemiste kans
Koolmees:
“Ik ben de eerste om te erkennen dat in het wetsvoorstel keuzes zijn gemaakt waar niet iedereen blij mee zal zijn en ik begrijp dat iedereen zijn eigen belang vertegenwoordigt, maar daarmee komen we er niet. Dat is een gemiste kans.”
En we weten allemaal dat er dagelijks zzp’ers werken voor wie niks geregeld is. (…) Deze zzp’ers verdienen minder dan het sociaal minimum en zij worden niet beschermd. Dat vind ik onaanvaardbaar.
Niks doen is daarom geen optie.”
De heer Gijs van Dijk (PvdA):
“De Stichting van de Arbeid maakt eigenlijk gehakt van het wetsvoorstel dat nu voorligt, maar ik ben het met de minister eens: niets doen is geen optie. Want de groep zelfstandigen groeit en groeit, en een groot deel daarvan leeft onder het minimum.”
De minister neemt de inbreng van sociale partners mee in de verdere vormgeving en verbetering van zijn beleid, net als de andere 800 reacties die binnen zijn gekomen.
Koolmees blijft wel benieuwd naar de gezámenlijke oplossing van werkgevers en werknemers. Hij roept ze op om niet te zeggen wat ze niet willen, maar wel wat ze dan wél willen.
Precieze vormgeving
Minister Koolmees:
“Een wet die niet ingediend is, kan ik ook niet intrekken. (…) We hebben nog uitgebreid de tijd om met elkaar van gedachten te wisselen over de precieze vormgeving en over de invulling als ik daadwerkelijk een wet ga indienen. Dat heb ik nog niet gedaan. Ik heb hem ter consultatie opengesteld. Dan kunnen we dat debat gaan voeren. (…) Ik ben wel gehouden om het regeerakkoord uit te voeren.”