Met het model is een eerste inventarisatie te maken van de vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Vervolgens verschaft het inzicht of de werkgever al dan niet het 1,2%-forfait overschrijdt.
De WKR is met ingang van 1 januari 2015 definitief ingevoerd. SRA heeft een overzichtspagina gemaakt van alle producten van bureau vaktechniek en relevante externe links met betrekking tot de WKR.
Deze vaktechnische overzichtspagina bevat een rekenmodel, praktijkhandreikingen, FAQ en links naar enkele externe websites zoals de Belastingdienst en de Rijksoverheid. Daarnaast zijn twee checklists opgenomen.
Overzichtspagina werkkostenregeling op SRA.nl
Vrije ruimte
De werkgever mag maximaal 1,2% van het totale fiscale loon – de vrije ruimte – besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor de werknemers. Daarnaast kan de werkgever bepaalde zaken onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen door gerichte vrijstellingen en nihilwaarderingen.
Over het bedrag dat binnen de vrije ruimte valt, betaalt de werkgever geen loonbelasting. Over het bedrag boven de vrije ruimte betaalt de werkgever loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%. De werkgever hoeft hierover geen premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw of bijdrage Zvw te betalen of in te houden.
Met ingang van 2020 gaat de vrije ruimte omhoog naar 1,7% voor de eerste 400.000 euro van het totale fiscale loon.
WKR in het kort
Vier stappen die de werkgever moet nemen als hij vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen in de vrije ruimte wilt onderbrengen:
- Stap 1: Bepaal of de vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling loon is. De werkkostenregeling geldt alleen voor loon.
- Stap 2: Is de vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling loon, ga dan na of deze onder de gerichte vrijstellingen of nihilwaarderingen valt.
- Stap 3: Valt de vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling niet onder de gerichte vrijstellingen of nihilwaarderingen, kies dan of je deze als eindheffingsloon aanwijst of als loon van de werknemer behandelt.
- Stap 4: Bereken over het bedrag boven de vrije ruimte 80% eindheffing.
Eindheffing werkkostenregeling berekenen in Handboek Loonheffingen