Om de compensatie aan te vragen gelden alle volgende voorwaarden:
- De arbeidsovereenkomst is (deels) geëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
- De werknemer was bij het eindigen van het dienstverband nog ziek.
- De werkgever betaalde de werknemer een transitievergoeding waar hij recht op had.
Aanvragen transitievergoeding
Voor het aanvragen van compensatie van de transitievergoeding vul je een digitaal formulier in. Dit formulier ‘Aanvraag compensatie transitievergoeding’ staat vanaf 1 april 2020 in het werkgeversportaal op uwv.nl. Je logt in met eHerkenning op het werkgeversportaal.
In de aanvraag vul je de algemene gegevens over de werkgever en de werknemer in. Hierin staan ook vragen waarmee UWV vast kan stellen:
- dat sprake was van een arbeidsovereenkomst;
- wat de duur van de arbeidsovereenkomst was;
- dat de werknemer ziek uit dienst is gegaan;
- dat een transitievergoeding is betaald;
- hoe de transitievergoeding is berekend;
- wat de kosten van de loondoorbetaling tijdens ziekte waren.
Als je geen toegang hebt tot het werkgeversportaal (zoals buitenlandse werkgevers), dan vraag je telefonisch een papieren aanvraagformulier aan.
Bewijsstukken
Voor de beoordeling van de aanvraag voor compensatie van de transitievergoeding heeft UWV een aantal bewijsstukken nodig. Die kun je als bijlage in het werkgeversportaal uploaden en meesturen.
Verplichte bijlagen
De volgende documenten heeft UWV altijd nodig als bijlagen bij de aanvraag:
1 De arbeidsovereenkomst
Als je geen arbeidsovereenkomst meer hebt, dan is een document waarop de begindatum van de arbeidsovereenkomst staat ook goed, bijvoorbeeld een loonstrook waarop de datum staat waarop de werknemer in dienst trad.
2 Bewijs einde arbeidsovereenkomst:
- beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst;
- of uitspraak van de rechter;
- of de opzeggingsbrief.
3 Berekening hoogte transitievergoeding
UWV heeft de berekening nodig om de hoogte van de compensatie te bepalen. Dit geldt ook als de werkgever een ander bedrag is overeengekomen met de werknemer. Je kunt de hoogte van de transitievergoeding ook berekenen nadat je deze hebt betaald.
4 Specifieke loonstroken
Om vast te stellen op welke transitievergoeding de werknemer recht had, heeft UWV de volgende 2 loonstroken nodig:
- loonstrook van de periode voor de datum waarop de werknemer 1 jaar ziek was;
- loonstrook van de periode waarin het opzegverbod bij ziekte is verstreken.
5 Bewijs dat volledige transitievergoeding betaald is en betaaldatum:
- Bankafschrift bijvoorbeeld.
- Als de vergoeding in delen is betaald, stuur dan van alle betalingen een betaalbewijs.
Extra bijlagen
In sommige situaties heeft UWV nog extra bijlagen nodig voor de aanvraag van compensatie van de transitievergoeding.
1 Inzetbaarheidskosten en/of transitiekosten
Als er van de transitievergoeding inzetbaarheidskosten en/of transitiekosten zijn afgetrokken, dan heeft UWV daarvoor de volgende bijlagen nodig:
- schriftelijke instemming van de werknemer tot verlaging van de transitievergoeding in verband met inzetbaarheidskosten en/of transitiekosten;
- betaalbewijs van de gemaakte inzetbaarheidskosten en/of transitiekosten.
2 Eerder transitievergoeding betaald
Als de werkgever of het bedrijf dat is overgenomen (rechtsvoorganger) eerder een transitievergoeding aan de werknemer heeft betaald, bijvoorbeeld omdat de werknemer eerder een tijdelijk contract had bij de werkgever, dan vraagt UWV om een betaalbewijs van deze transitievergoeding, zoals een bankafschrift.
3 Dienstverlener aan huis
Als de werknemer dienstverlener aan huis was in dienst bij een particulier, dan vraagt UWV om een loonstrook van de laatste maand waarin loon is betaald. Het gaat hier om iemand die minder dan 4 dagen per week onder andere huishoudelijk werk heeft verrichte.
4 Jonger dan 18 jaar
Als de werknemer tijdens de duur van het contract volledig of deels jonger dan 18 jaar, dan vraagt UWV om een overzicht van de gewerkte uren in de maanden waarin de werknemer jonger was dan 18 jaar.
5 Ploegentoeslag en/of overwerktoeslag
Als de werknemer tijdens het opzegverbod wegens ziekte, wisselende ploegentoeslag en/of overwerktoeslag heeft ontvangen, dan vraagt UWV om alle loonstroken waarop de ploegentoeslag en/of de overwerktoeslag staat. Dit geldt voor de laatste 12 maanden van dit opzegverbod.
6 Winstuitkering en/of bonus(sen)
Als de werknemer tijdens het opzegverbod wegens ziekte winstuitkering en/of bonus(sen) ontvangen, dan vraagt UWV om alle loonstroken waarop de winstuitkering of bonus(sen) staat, van de laatste 36 maanden voor het einde van dit opzegverbod.
Hoogte compensatie
Ieder jaar wordt voor de transitievergoeding een wettelijk maximumbedrag bepaald. De compensatie kan niet hoger zijn dan dit maximumbedrag, behalve als het jaarsalaris van de werknemer hoger was dan dit bedrag.
Tweede maximum niet in werking
In de regeling over compensatie van de transitievergoeding staat een tweede maximum genoemd. Dat gaat over loon dat de werkgever heeft betaald tijdens 2 jaar ziekte. De minister van Sociale Zaken heeft besloten om dat tweede maximum niet in werking te laten treden. Dit betekent dat het ontvangen loon tijdens de 2 jaar ziekte van de werknemer niet van invloed is op de hoogte van de compensatie.
Lager dan betaalde transitievergoeding
De compensatie zal meestal lager zijn dan de betaalde transitievergoeding. Voor de compensatieregeling geldt namelijk het volgende:
- De compensatie kan niet hoger zijn dan de transitievergoeding die zou zijn betaald bij een maximale duur van het dienstverband. Het einde hiervan is de dag na het aflopen van de ziekteperiode van maximaal 2 jaar.
Is over een langere periode transitievergoeding betaald omdat de arbeidsovereenkomst later is geëindigd? Dan wordt deze extra periode niet vergoed. - Als de werkgever en de werknemer een lagere transitievergoeding zijn overeengekomen dan de wettelijk verschuldigde transitievergoeding, dan is de vergoeding nooit hoger dan deze afgesproken transitievergoeding die de werkgever aan de zieke werknemer heeft betaald.
- De transitievergoeding heeft een maximumbedrag dat jaarlijks wordt vastgesteld. De compensatie kan niet hoger kan zijn dan dit maximumbedrag. Als het jaarsalaris van de werknemer hoger dan dit bedrag was, dan kan de compensatie ook hoger zijn.
- Opgebouwde transitievergoeding over de periode van onvoldoende re-integratie-inspanningen (loonsanctie) wordt niet vergoed.
- Wettelijke rente wordt niet gecompenseerd, ook niet bij betalingen in termijnen.
Bron: UWV